Preşedintele Parlamentului norvegian a fost ales secretar general al Consiliului Europei

0
46

Thorbjoern Jagland, preşedintele Parlamentului norvegian, a fost ales marţi secretar general al Consiliului Europei, a anunţat preşedinţia Adunării Parlamentare a organizaţiei paneuropene, relatează AFP.

Jagland a obţinut conducerea Consiliului Europei cu 165 de voturi, faţă de 80 pentru rivalul său, polonezul Wlodzimierz Cimoszewicz.

În vârstă de 58 de ani, Jagland, preşedinte al Parlamentului norvegian şi fost ministru de externe, a condus Partidul Laburist norvegian din 1992 până în 2002, urmând, de asemenea, să preia preşedinţia Comitetului norvegian care îi desemnează în fiecare an pe câştigătorii Premiului Nobel.

Născut în 5 noiembrie 1950, într-o familie de muncitori din Drammen, în sud-estul ţării, el şi-a construit aproape întreaga carieră îm Partidul Laburist. Vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste de 20 de ani, Thorbjoern Jagland a preziat comitetul pentru Orientul Mijlociu din 2000 până în 2006. El este absolvent de economie şi tată a doi copii.

El îi urmează în funcţia de secretar general al CoE laburistului britanic Terry Davis, care îşi încheie mandatul de cinci ani.

Cei doi candidaţi au fost propuşi de Comitetul de miniştri, executivul Consiliului Europei, Adunării Parlamentare (APCE), însărcinată cu alegerea unui nou şef al organizaţiei interguvernamentale.

Consiliul Europei, înfiinţat în urmă cu 60 de ani de zece ţări, printre care şi Norvegia, numără în prezent 47 de state membre. El a participat la integrarea europeană a numeroase ţări.

Organizaţia a elaborat convenţii privind xenofobia, clonarea, terorismul, infracţionalitatea informatică sau traficul de fiinţe umane. În acelaşi timp, CoE a lansat campanii în favoarea minorităţilor şi, mai recent, împotriva violenţei la adresa femeilor. Consiliul Europei este, de asemenea, interesat de respectarea democraţiei, dar aria sa de acţiune s-a dovedit redusă în această privinţă, fapt dovedit de recentul conflict dintre Georgia şi Rusia.  NewsIn

Preşedintele Parlamentului norvegian a fost ales secretar general al Consiliului Europei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here