Talcuri norvegiene

1
74

Blagosloviti de Dumnezeu cu imense resurse de petrol si gaze in largul coastelor tarii, norvegienii – un pumn de oameni – au avut si intelepciunea de a organiza in folosul lor exploatarea acestui dar dumnezeiesc. In centrul celui mai mare du-te-vino multinational si in sectorul in care cativa jucatori mondiali fac legea, controlul asupra resurselor respective a ramas norvegian.

Multinationalele exploateaza in zona, dar controlul nu a plecat din Oslo. si Norvegia nu este nici Rusia, nici SUA in geopolitica prezentului sau viitorului. Mai mult, un interesant sistem de folosire a castigurilor din exploatare asigura si generatiilor viitoare de norvegieni o parte din roadele acestei exploatari, pe cand rezervele se vor fi epuizat. Societatea petroliera norvegiana "Statoil", de stat, a pus la bataie nici mai mult, nici mai putin decat 23 miliarde de euro pentru a achizitiona grupul, tot norvegian, din domeniul gazelor si aluminiului "Norsk Hydro", pentru a forma cea mai mare companie mondiala producatoare de petrol si gaze naturale de pe platforme marine, surclasand in materie grupul olandezo-german "Shell", compania braziliana "Petrobras" si pe cea britanica "British Petroleum".

Noua companie va fi controlata de statul norvegian in proportie de 62,5%. "Industria se confrunta cu provocari din ce in ce mai mari in peisajul international. Din acest motiv, o fuziune este foarte binevenita in acest moment", au declarat in comun Jan Reinaas si Jannick Lindbaek, presedintii celor doua companii participante la formarea noului grup….

articol complet la Romania Libera

1 COMENTARIU

  1. Locuesc in Norvegia din 1994 si stiu ceva exact despre treaba asta cu petrolul lor si banii pe care-i incaseaza din vanzarea petrolului si gazelor naturale .
    Deci ei norvegienii nu cheltuie nici un banut pe care-l castiga de pe petrol si gaze naturale , in schimb pun acesti bani deoparte pentru viitor , pentru vremuri poate mai grele pe care le poate aduce viitorul , ei pun banii intr-un fel de fond care acum se numeste ” fondul pensiilor pentru viitor ” ( inainte se numea ” fondul petrolului ” ) .
    Azi noembrie 2007 am impresia ca acest fond a ajuns la suma de 2000 miliarde koroane norvegiene ( 250 miliarde euro ) si calculele spun ca acest fond va ajunge prin anul 2025-2030 ( pe atunci se cam termina rezervele lor de petrol ) la suma de 5000 miliarde koroane norvegiene ( 625 miliarde euro ) .
    Rezervele lor de gaze naturale sunt mari si vor mai avea de unde extrage si dupa ce se termina petrolul .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here