ibsen.net
Norvegia comemoreaza o suta de ani de la moartea lui Ibsen, cel mai ilustru si cel mai jucat dramaturg, dupa Shakespeare. Juriul Nobel de la Stockholm nu i-a acordat insa onoarea care i se cuvenea pentru opera sa universal valabila. Nu a fost singurul nedreptatit, dar creatia sa dainuie de peste o suta de ani. Manifestarile legate de Anul International Ibsen au loc nu numai in Europa si America, spatiul cultural caruia Ibsen i-a apartinut, ci si in tari indepartate ca Zimbabwe si China. Aceasta este cea mai mare rasplata pe care oamenii i-o pot da.
Frumoasa fatada a Teatrului National din Oslo este strajuita de o parte si de alta de doua statui ce-i infatiseaza pe Henrik Ibsen si Bjornstjerne Bjornson; doua personalitati care au dominat asa-numita "varsta de aur" a literaturii norvegiene, situata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Dintre cei doi, fara indoiala ca Ibsen este cel mai cunoscut publicului si cititorilor din lume. In cursul unei vieti fabuloase, traita atat in Norvegia, cat si, in egala masura, in tarile europene considerate ca far cultural, Italia si Germania, Ibsen a invins stihiile care pareau ca l-au sortit de la nastere unei vieti obscure si fara relevanta.
A fost in realitate primul scriitor norvegian de anvergura europeana. A fost cel mai reprezentativ dintre personalitatile care au pus Norvegia pe harta culturala a Europei. In acest an comunitatea culturala internationala comemoreaza implinirea a o suta de ani de la moartea marelui dramaturg, in 23 mai 1906. Ibsen s-a nascut in 1828, intr-o perioada de efervescenta culturala si intelectuala extraordinara, survenita ca urmare a castigarii independentei fata de Danemarca – o dominatie care a durat intre 1537 si 1814 – si intrarii intr-o alta uniune, de data aceasta cu Suedia. In vara lui 1814, doar pentru cateva luni, Norvegia a fost o tara independenta, cu un rege propriu si o constitutie bazata pe suveranitatea poporului sau. In toamna insa, a fost fortata sa intre intr-o noua uniune, cu Suedia, care a durat pana in 1905, cand Norvegia a devenit tara independenta.
Uniunea cu Suedia a fost insa una "de catifea", care a permis o expansiune mare a fortelor intelectuale ale natiunii. Problemele care s-au pus cu stringenta au fost legate de promovarea imediata a tot ceea ce era specific si caracteristic norvegian. Viata rurala si folclorul national au devenit cunoscute orasenilor prin intermediul artistilor. Norvegia era o tara primitiva si majoritar rurala, fara o viata artistica proprie si supusa cultural Danemarcei, care ii impusese luteranismul si limba daneza. In aceste imprejurari a venit pe lume la 20 martie 1828, in orasul Skjen, pierdut intre fiorduri, cel ce avea sa fie marele Henrik Ibsen. Familia sa era bine situata si se bucura de o stare materiala infloritoare, Knud, tatal, fiind proprietarul unui magazin general si al unei distilerii de alcool. Henrik a fost cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei.
Au existat zvonuri – niciodata confirmate – potrivit carora Henrik era rodul unei legaturi extraconjugale a mamei sale Marichen cu Tormod Knudsen, un scriitor si politician din Telemark. Zvonul parea sustinut de aspectul fizic al micului Henrik si mai tarziu de talentul sau artistic in totala contradictie cu preocuparile familiei Ibsen. Micul Henrik era un copil uratel, neatragator si inchis in sine. Se temea de rautatile colegilor privitoare la fizicul sau si chiar le dadea bani ca sa-l lase in pace. In 1834, autoritatile au decis sa inchida distileria tatalui. Acesta a dat faliment si s-a mutat cu familia intr-o casa de tara punand capat perioadei fericite din copilaria lui Ibsen. Pierderea statutului social a influentat pregatirea lui Henrik, care isi petrecea timpul citind (in special Biblia, desi nu a fost niciodata practicant al vreunei religii), desenand si luand lectii de pictura si facand scamatorii.
Timp de doi ani a fost inscris la o scoala privata unde a manifestat interes pentru religie si istoria clasica. In 1843 a fost trimis sa-si croiasca singur un drum in viata. Un prieten al tatalui sau i-a gasit un post de asistent farmacist la Grimstad, un orasel de 800 de locuitori asezat la o suta de mile mai la sud. Din acest moment, legaturile sale cu familia au devenit extrem de sporadice si s-au mentinut asa pentru tot restul vietii. La Grimstad, unde a petrecut sase ani, Henrik a muncit din greu pentru a se intretine, iar in putinul timp pe care il avea citea, picta si scria poezii.
O aventura de tinerete cu o servitoare a patronului sau s-a soldat cu nasterea unui copil in 1846. Ibsen a fost obligat sa contribuie financiar la educatia fiului sau pana ce acesta va implini 18 ani, dar nu a avut niciodata, in tot timpul vietii, legaturi cu el. La varsta de 20 de ani, Ibsen era deja format, un liber-cugetator in materie de religie si politica si era extrem de interesat de valul de revolutii care strabatea Europa, amenintand ordinea stabilita. In aceasta perioada a scris poezii in care isi indemna compatriotii sa se ridice contra opresorilor, iar in 1849 a scris prima sa piesa cu tema istorica cu trimiteri la realitatea imediata, "Catilina".
Un articol de Catrinel Vlad. articol intreg la Romanialibera.ro
Sunt o studenta in anul 4 la universitatea din alba iulia si sunt fascinata de piesele de teatru ale lui ibsen.imi fac lucrarea de licenta pe opera sa,insa sunt disperata ca nu o gasesc in intregine….am citit acest articol si as dori din tot sufletul daca cel care l-a scris ar putea sa imi dea infor,matii unde as putea gasi…de unde as putea sa o imprumut macar…Am cautat prin anticariate dar f putine am gasit.Dak o sa mi se raspunde voi fii profund indatorata.Sperand ca voi primi un raspuns..va multumesc enorm!
Puteti sa va adresati doamnei Tomescu Baciu, cadru universitar la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, Facultatea de Limbi Straine, care este specialista in Ibsen si cunoaste foarte bine limba norvegiana. Conduce Lectoratul de limba norvegiana de la Universitatea din Cluj si cred ca are un doctorat in Ibsen. Succes
Catrinel Vlad
Fiti amabil.. termin 12 clase si trebuie sa fac atestat despre Ibsen , perioada in care traia si despre piesa ,,NORA,, din perspectiva autodescoperirii de sine, si am gasit putin… sunt din Braila. M-ati putea ajuta?.. Astept cu nerabdare raspuns de la dvs. Va multumesc din suflet!!!