400 de obiecte datând din perioada vikingă au dispărut dintr-un muzeu. Este cel mai grav furt din Norvegia din ultimii 200 de ani

0
488

Aproximativ 400 de obiecte datând din perioada vikingă au fost sustrase în perioada 11-13 august de la muzeul din Bergen, din sud-vestul Norvegiei, un furt cu consecințe importante pentru arta norvegiană, a declarat directorul muzeului pentru agenția AFP, citată de Agerpres.
Dacă obiectele furate nu sunt restituite, avem de-a face cu cel mai important furt dintr-un muzeu norvegian din ultimii 200 de ani, a declarat Henrik von Achen, pentru AFP.
Obiectele, în marea lor parte de mici dimensiuni și confecționate din metal, nu au, teoretic, nicio valoare, a adăugat directorul.
„Nu pot fi vândute în mod legal… E o mare pierdere legată de istoria culturală a acestor obiecte a căror valoare istorică o depășește pe cea monetară”.
În week-end-ul 11-13 august, una sau mai multe persoane au pătruns în muzeu pe la etajul al șaptelea, cu ajutorul unei schele instalată pe peretele exterior.
Obiectele furate fuseseră mutate de la locul lor obișnuit pentru a fi ulterior puse într-un loc mai sigur.
„Măsurile luate nu au fost suficiente, trebuia să fi avut alte dispozitive de securitate”, spune Henrik von Achen.

 


Poliția norvegiană a deschis o anchetă.
Muzeul identifică obiectele furate cu ajutorul fotografiilor pe care le distribuie pe rețelele sociale pentru a limita comercializarea acestora. „Cu cât vor fi mai vizibile, cu atât vor fi mai greu de vândut și mai ușor de recuperat”, a adăugat Henrik von Achen.
http://m.romanialibera.ro/cultura/arte/400-de-obiecte-datand-din-perioada-vikinga-au-disparut-dintr-un-muzeu–este-cel-mai-grav-furt-din-norvegia-din-ultimii-200-de-ani-465163

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.