Abuz al poliției norvegiene: un microbuz care efectua curse de persoane și coletărie intre Norvegia si România a fost oprit de poliție la o benzinărie. Toți cei 5 călători, inclusiv șoferul, au fost reținuți

1
526


Informație de ultima oră, care, la prima vedere, pare a fi un abuz al poliției norvegiene (sau o decizie bazată pe probe insuficiente sau declarații false ori greșit interpretate), din informațiile pe care le dețin:

Joi după amiază (25 aprilie), un microbuz care efectua curse de persoane și coletărie intre Norvegia si România a fost oprit de poliție la o benzinărie. Toți cei 5 călători, inclusiv șoferul, au fost reținuți, li s-au pus cătușe la mâini, și au fost ținuți 3 zile într-o încăpere strâmtă, fără curent electric. Li s-a dat de mâncare doar pâine cu margarină. Între ei se afla și o femeie în vârstă de 58 de ani.

Le-au fost oprite toate bunurile și banii ce-i aveau asupra lor. Au fost amendați cu cel puțin 20 000 nok fiecare. Au primit interdicție de a intra in Norvegia pentru 2 ani. De asemenea, microbuzul care efectua cursa a fost reținut în custodia poliției.

Pe toată durata reținerii, celor 5 persoane nu li s-a permis să ia legătura cu familiile lor, nici autoritățile nu au anunțat familiile celor reținuți. Astăzi, cetățenii români au fost îmbarcați fiecare în avioane separate și trimiși către România.

Nu dețin informații, până în acest moment, dacă firma de transport deținea licență pentru acest lucru și dacă serviciul de coletărie se desfășura cu respectarea normelor legale (document de însoțire a coletului, declarația proprietarului, etc).

Update 1.

Revin la cazul prezentat ieri, în care vorbeam despre 5 români ținuți 3 zile in arest de politia norvegiană – amendati cu cel putin 20 mii nok fiecare, bunurile confiscate (inclusiv banii găsiți asupra lor), interdicție pentru 2 ani de a intra in Norvegia.

Între acei pasageri se putea afla oricare dintre noi, cei care am citit anunțurile transportatorului postate pe un grup facebook. Drept urmare, se impun câteva întrebări, pentru a preîntâmpina situații asemănătoare și pentru a mă lămuri dacă a fost abuz sau ilegalitate. Personal, nu doresc să se repete și în Norvegia ”istoria emigranților români” din Spania sau Italia.

1. Așadar, pasagerii din microbuz au primit bilet (chitanță) în momentul când au urcat in microbuz?

Biletul confirmă că intre pasager si transportator există, in primul rand, o relatie comercială, un contract. Lipsa lui poate sugera o relație de prietenie (cunoștințe) intre pasager si transportator. (Sunt curios dacă cei cinci pasageri se cunoșteau intre ei, pentru a fi considerați ”grup infracțional organizat”.)

2. Coletele aveau documente de însoțire – datele expeditorul coletului (nume, prenume, adresă, cnp, eventual copie după ID), datele destinatarul coletului, declarația privind conținutul coletului?

Dacă nu existau aceste documente, coletele sunt asumate de transportator (si de pasageri, dacă sunt intr-o relație de prietenie). În colete se puteau afla bunuri furate (reclamate la poliție de un Club Sportiv din zona Bergen, de ex.), sau se puteau găsi arme, droguri etc.

3. Declarațiile celor reținuți au fost luate respectând legislația? Ceea ce ei au declarat verbal este conform cu ceea ce au semnat în scris? Li s-a oferit cel puțin un translator (dacă nu un avocat) care să traducă ceea ce oamenii au avut de spus si nu ceea ce dorea să audă poliția? Sub tensiunea momentului, se pot strecura erori de interpretare (recomand, acolo unde este posibil, să se solicite înregistrarea traducerilor verbale, pentru a putea fi confruntate cu o variantă ulterioară scrisă a discuțiilor respective).

Dacă toate acestea au fost respectate, și totuși pasagerii microbuzului au fost ”condamnați” pentru o vină comună, se pare că poliția norvegiană a comis un abuz. Pasagerii, dacă se simt nevinovați, pot să se adreseze poliției, pentru recuperarea bunurilor, a banilor, pentru anularea amenzilor și a interdicției. Dacă ei consideră că au fost atrași într-o cursă, pot depune plângere pentru înșelăciune.

Update 2.

Dacă măcar o persoană, dintre cei 5 pasageri implicati in evenimentul cu poliția norvegiană, consideră că a fost victima unui abuz, îi recomand să se adreseze in scris:


1. Ambasadei României la Oslo (care are obligația de a verifica și clarifica situația pt a preveni repetarea unor asemenea cazuri);

Dacă nu obțineți un răspuns in 30 de zile redirecționați plângerea către Departamentul Românilor de Pretutindeni și către Ministerul Afacerilor Externe.

2. Ambasadei Norvegiei la București;

3. Organizațiilor (Asociațiilor) pentru apărarea drepturilor omului din Norvegia și România;

4. Poliției din România (dacă persoana se consideră victima unei înșelăciuni).

..Citeşte mai departe

Daniel Apetrei

1 COMENTARIU

  1. dada gogosi tiganesti
    erau tinuti intr-o camera fara curent electric in care lumina un bec slab.
    ce coincidenta, un club sportiv a reclamat furtul si inculpatul avea in bagaje 32 de rachete de tenis
    saracul hot
    by the way, un infractor care se considera nedreptatit sare imediat si face o mie de reclamatii nu scrie povesti pe facebokk ca ala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.