Adio mașini diesel și pe benzină în Norvegia

0
585

Preocupată puternic de protejarea mediului înconjurător, Norvegia a pus la cale un plan extrem de ambiţios: până în anul 2025, toate autovehiculele care circulă în statul nordic să fie cu emisii zero.

La ora actuală, în Norvegia se vinde o maşină electrică la fiecare trei maşini cu motoare clasice livrate. Mai mult, una din 100 maşini care circulă pe stradă are emisii zero.
2355751
Cu toate acestea, autorităţile au de gând ca până în 2025 să nu mai existe la vânzare în showroomuri maşini pe benzină şi pe motorină, acestea urmând să fie înlocuite cu vehicule electrice.

Regulile vor fi impuse treptat şi vor acoperi pe rând toate zonele industriale sau de business care depind de transportul cu automobile. Primele etape ale planului vor fi implementate în acest an: autorităţile nu au voie să cumpere decât automobile cu emisii zero.
Pentru început, până la anul, toate vehiculele din transportul public vor fi electrice. Până în 2022 şi toate taxiurile vor fi electrice.
Pentru a-i încuraja pe norvegieni să respecte planul autorităţilor, guvernul a pus la cale şi măsuri de impulsionare a celor ce vor să-şi cumpere maşini electrice: nu vor mai plăti taxe de autostrăzi, nu vor mai plăti TVA la cumpărare şi nici parcarea, oriunde ar fi. De asemenea, şi transportul cu feribotul, mijloc extrem de popular în ţările nordice, va fi gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.