Adrian Cioroianu, la Oslo

0
517

Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, se află în vizită oficială în Regatul Norvegiei. Vizita se înscrie în seria de consultări privind politica de securitate, realizate de şeful diplomaţiei române cu partenerii europeni, în contextul Summit-ului NATO de la Bucureşti din aprilie 2008.

Ieri, în prima zi a vizitei, ministrul afacerilor externe român a participat la un dejun de lucru cu conducerea Innovation Norway, instituţie coordonatoare a programelor bilaterale de finanţare aflate sub egida Spaţiului Economic European, precum şi cu reprezentanţi ai principalelor companii norvegiene care au investit în România. Au fost identificate o serie de proiecte, în special în sectorul energetic, apte să primească finanţare din partea norvegiană.

Programul a mai inclus şi întâlniri cu directorii a două din cele mai prestigioase think-tank-uri norvegiene, Institutul Norvegian de Studiere a Pacii (PRIO) – Stein Tonnesson şi al Institutului Fridtjof Nansen – Peter Johan Schei. Discuţiile au vizat identificarea unor oportunităţi de cooperare între cele două institute şi organizaţii similare din România. A avut loc, de asemenea, un schimb de vederi referitor la principalele subiecte aflate pe agenda internaţională (situaţia din Balcanii de Vest/Kosovo, problematica de securitate în perspectiva Summit-ului NATO de la Bucureşti).

În cea de-a doua zi a vizitei la Oslo, ministrul afacerilor externe va avea întrevederi cu omologul său, Jonas Gahr Store, cu Anne Grette Strøm-Erichsen, ministrul apărării, cu Thorbjørn Jagland, preşedintele Parlamentului din Norvegia şi cu Olav Akselsen, preşedintele Comisiei de politică externă. De asemenea, domnul Adrian Cioroianu va susţine o alocuţiune cu titlul „NATO Bucharest Summit: ambitions and opportunities”, la Comitetul Atlantic Norvegian (NAC) şi va avea o întrevedere cu prof. Geir Lundestad, director al Institutului Nobel şi cu prof. Jardar Seim, specialist în istoria Europei de Sud-Est… Amos News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.