Ambasadoarea Norvegiei la ONU il critica aspru pe Ban Ki-moon

0
473

Ambasadoarea Norvegiei la ONU l-a criticat aspru pe secretarul general al organizaţiei, Ban Ki-moon, a informat miercuri ziarul Aftenposten, dezvăluire stânjenitoare ce intervine cu două săptămâni înainte de o vizită a oficialului coreean la Oslo, relatează AFP.

Într-o scrisoare confidenţială trimisă luna trecută ministerului său şi publicată pe site-ul cotidianului, ambasadoarea Mona Juul îl descrie pe Ban Ki-moon, aflat la jumătatea mandatului, ca un secretar general "care are probleme în a-şi arăta leadership-ul, nu are carismă, este pasiv".

Contactat de AFP, Ministerul norvegian de Externe a refuzat să comenteze "o notă internă", a cărui autenticitate o recunoaşte însă.

"Într-o perioadă în care ONU şi soluţiile multilaterale pentru crizele globale sunt mai necesare ca niciodată, Ban şi ONU strălucesc prin absenţă", a spus Juul.

Chiar ea având un rol central în acordurile de pace de la Oslo dintre palestinieni şi israeliani de la începutul anilor ’90, Mona Juul mai spune că, în conflictul din Sri Lanka, Ban Ki-moon a fost "un observator pasiv" a cărui "voce morală şi autoritate au fost absente". De asemenea, ea critică slăbiciunea de care a dat dovadă secretarul general în criza financiară, pe chestiunile de mediu şi climă şi în zone ca Myanmar, Darfur, Zimbabwe şi RD Congo.

"Mai surprinzător este că Ban Ki-moon a fost aproape absent în chestiunea dezarmării şi neproliferării", a subiniat ea.

De asemnea, ambasadoarea spune că atmosfera din jurul lui Ban este marcată de tensiuni. "El vrea să fie mereu în centru, fără concurenţa colaboratorilor săi şi le spune asta clar, rezervându-şi doar lui comunicarea cu media", potrivit scrisorii.

Informaţiile intervin în condiţiile în care Ban Ki-moon se va duce în Norvegia la 31 august. NewsIn

Ambasadoarea Norvegiei la ONU il critica aspru pe Ban Ki-moon

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.