Amenințarea teroristă în Norvegia s-a redus 'ușor'

0
569

Amenințarea teroristă în Norvegia s-a redus ‘ușor’, deși potrivit Europol acest pericol în Europa este mai mare ca oricând, a apreciat Serviciul de securitate al poliției norvegiene (PST), potrivit thelocal.no.
‘Motivul pentru care am ajuns la această concluzie este acela că mai multe persoane în legătură cu care aveam temeri sunt acum decedate. Altele se află în închisoare sau în arest’, a explicat reprezentantul PST Martin Bernsen pentru site-ul de știri Nettavisen.
Aproximativ 10 luptători pentru gruparea Statul Islamic (SI) având legături cu Norvegia au murit în lupte în Siria și Irak.
‘Am constatat că mediul extremist în Norvegia a devenit tot mai mic și mai slab ca urmare a uciderii sau capturării câtorva persoane’, a spus Bernsen.
‘În legătură cu ce s-a întâmplat în locuri ca Paris, ne aflăm în aceeași situație ca în restul lumii. Vom prezenta mai multe date în evaluarea din luna februarie’, a adăugat el.
Norvegia a fost grav lovită de terorism în vara lui 2011. Pe 22 iulie acel an, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfășurau cursurile școlii de vară a tinerilor laburiști norvegieni, omorând alte 69 de persoane. El a fost condamnat în august 2012 la o pedeapsă de 21 de ani de închisoare, care poate fi prelungită dacă se consideră că Breivik reprezintă o amenințare pentru societate.
imageResize

În ceea ce-l privește, Breivik, care se declară împotriva multiculturalismului, a chemat în instanță statul norvegian pentru a protesta contra condițiilor sale de detenție, un regim pe care îl califică drept ‘tortură’. Până în prezent, condamnatul a fost vizitat în închisoare doar de gardieni, de avocații săi și de mama lui, care a murit din cauza unui cancer în 2013.
Potrivit presei norvegiene, se crede că în prezent Anders Behring Breivik se află în închisoarea Skien, din sudul Norvegiei. Șeful penitenciarului Ila, din apropiere de Oslo, unde Breivik a fost deținut anterior, declara în 2013 că ținerea în izolare a condamnatului era necesară ținând cont de riscul ca acesta să ia ostatic un alt deținut.
AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
 
http://www.agerpres.ro/externe/2016/01/27/amenintarea-terorista-in-norvegia-s-a-redus-usor–11-04-00

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.