
Programul, organizat de Consiliul Internaţional Pentru Ştiinţă şi de Organizaţia Meteorologică Mondială, va fi cel mai amplu efort de cercetare din ultimii 50 de ani, coordonat la nivel internaţional.
Proiectul Anul Polar Internaţional înseamnă peste 200 de proiecte ştiinţifice şi conexe care vor fi puse în aplicare în acest an. Programul este foarte important pentru că, susţin iniţiatorii, cei doi poli, Nord şi Sud, sunt în continuă schimbare, iar ceea ce se întâmplă acolo va influenţa definitiv lumea.
De altfel, schimbările globale de climă şi impactul lor asupra noastră au reprezentat o temă de interes major în acest an, nu numai pentru oamenii de ştiinţă, dar şi pentru politicieni, în condiţiile în care încălzirea globală creează din ce în ce mai multe probleme, peste tot în lume. Spre exemplu, Bolivia se confruntă în această perioadă cu unele dintre cele mai grave inundaţii, iar preşedintele a decretat stare de dezastru naţional.
Faptul că unele ţări nu iau măsuri suficiente pentru a proteja mediul, susţin oamenii de ştiinţă, este îngrijorător. Un studiu dat publicităţii săptămâna acesta şi realizat de Agenţia Europeană de Mediu, care a monitorizat emisiile de gaze cu efect de seră de pe continent în perioada 1990-2004, arată că România s-a aflat în acea perioadă pe locul 5 în topul celor mari poluatori europeni, înregistrând o creştere cu 95% a emisiei de gaze cu efect de seră.