”Arta culinară românească” la sediul Ambasadei României la Oslo (Oscarsgate 51)

0
201

La 26 iunie, de la orele 17:00, la sediul Ambasadei României la Oslo (Oscarsgate 51), se va desfăşura cea de-a doua întâlnire trimestrială sub egida Programului CULTURĂ, OBICEIURI, TRADIŢII. Tema evenimentului este: ”Arta culinară românească”.

Bucătăria românească este denumirea pe care o poartă rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor şi obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Ea este diversă, cuprinde nenumărate obiceiuri şi tradiţii culinare, mâncăruri specifice, împreună cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu tradiţii ale altor popoare, cu care poporul român a intrat în contact de-a lungul istoriei. Bucătăria românească cuprinde atât bucate de zi cu zi, cât şi preparate speciale de sărbătoare. Bucatele româneşti sunt alcătuite atât din legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, produse lactate, cât şi din carne, fructe, verdeţuri şi mirodenii. Un loc aparte în Bucătăria românească îl au dulciurile,  plăcintele, dulceţurile, băuturile.

Abundenţa produselor alimentare pe teritoriul românesc este bine ilustrată în memoriile epistolare ale lui Ion Ghica: „În vechime, curtea boierească nu cumpăra nimic din afară, dintr-ale gurii, poate doar mirodenii şi pometuri rare, care la noi nu se găseau… Avea mălai şi făină în ambare, cămara lui gemea de tot felul de băcănii şi sărături. Livada întinsă pe o jumătate din împrejmuirea fortificată rodea în adondenţă cireşe pietroase, caise cât pumnu, piersici roşii, struguri tămâioşi şi razachie, mere domneşti şi pere bergamote. În vremea rece a anului toate astea se prefăceau în magiun, marmeladă, dulceţuri, compot, vişinap, rachiu, ţuică şi vin. Râmătorii treceau la afumătoare şi vânatul la marinate”.

Diversitatea felurilor de mâncare româneşti este impresionantă. Există sute de mii de reţete de feluri de mâncare izvorâte din creativitatea, talentul şi imaginaţia gospodinelor. Multe dintre aceste reţete au dăinuit sute de ani, s-au transmis din generaţie în generaţie şi se mai păstrează încă şi astăzi în multe zone ale ţării. Prima carte de bucate româneşti cunoscută, a fost scrisă de Maria Maurer şi editată în Ţara Românească în 1848. Se mai cunoaşte şi publicaţia din 1865 a lui Ionnin Christ, intitulată ”Bucătăria română”.

La întâlnirea din 26 iunie 2014 ne-am propus să prezentăm nu numai date interesante despre evoluţia şi dezvoltarea artei culinare româneşti, dar şi să degustăm câteva dintre vestitele noastre feluri tradiţionale de mâncare şi să le stropim, aşa cum spune datina, cu un pahar de vin!

Manifestarea este deschisă participării tuturor celor interesaţi, însă doritorii vor trebui să se înscrie în prealabil, până la 24 iunie 2014, prin transmiterea unui e-mail la adresa: oslo@mae.ro, cu specificaţia ”Arta culinară românească”.

Vă aşteptăm cu mult drag!

 

(Ambasada României la Oslo, 26 mai 2014)

Arta culinară românească

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here