Autobuze verzi pe biogaz uman in Oslo

0
512

Edilii capitalei norvegiene Oslo vor pune in circulatie, anul viitor, primele autobuze care folosesc biocarburant. Biocarburantii, extrasi din apele reziduale menajere, sunt o sursa de energie nepoluanta – gaz metan rezultat din fermentarea reziduurilor stranse la una din statiile de epurare ale orasului, statie unde ajung deseurile umane provenite de la 250 de mii de locuitori.

Avantajele combustiei biometanului sunt multiple, cel mai important fiind faptul ca acest carburant aproape ca nu polueaza mediul. De asemenea, motoarele care il folosesc sunt mai silentioase, iar sursa este practic inepuizabila – cata vreme exista oameni… Ole Jakob Johansen, unul dintre angajatii primariei angajati in acest proiect, a explicat ca fiecare persoana “produce” intr-un an echivalentul a 8 litri de biodiesel. Inmultiti aceasta cifra cu 250 de mii, si rezulta o cantitata apreciabila de carburant natural – suficient pentru a actiona 80 de autobuze pe o distanta de 100 de mii de kilometri fiecare.

Daca experimentul va fi considerat reusit si se va trece la obtinerea de bio-metan si la cea de a doua statie de epurare a capitalei norvegiene, iar la carburantul astfel obtinut se vor adauga alte cantitati, provenite din prelucrarea resturilor de mancare, atunci toate cele 350—400 de autobuze din Oslo ar putea functiona cu bio-metan – ceea ce ar face ca emisiile de bioxid de carbon in acest oras sa scada cu aproximativ 30 de mii de tone pe an…. Autobuze verzi pe biogaz uman

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.