Avocatul Poporului din Norvegia este ingrijorat ca Breivik, extremistul care a ucis 77 de oameni, este tinut prea mult izolat

0
486

Mentinerea in izolare in inchisoare a extremistului Anders Behring Breivik, condamnat pentru atentatele teroriste din 2011, prezinta un risc de ‘tratament inuman’, a estimat miercuri intr-un raport Avocatul Poporului din Norvegia, relateaza AFP.
v2-28-breivik-ap
Condamnat pentru uciderea a 77 de persoane in 2011, extremistul de dreapta este tinut intr-un regim de maxima siguranta, care limiteaza drastic contactul sau cu alte persoane.
Breivik, care se declara impotriva multiculturalismului, a intentat proces statului norvegian pentru a protesta impotriva conditiilor sale de detentie, un regim pe care il califica drept ‘tortura’. Procesul va incepe in martie anul viitor. El a amenintat de asemenea in mai multe ocazii ca va intra in greva foamei.

Pana in prezent, extremistul de dreapta a fost vizitat in inchisoare doar de gardieni, de avocatii sai si de mama lui, care a murit din cauza unui cancer in 2013.
‘Regimul in unitatea de maxima siguranta impune conditii foarte severe in ceea ce priveste libertatea de miscare si posibilitatea de contacte umane ale detinutilor’, a declarat Avocatul Poporului, care a vizitat la inceputul lunii iunie inchisoarea Skien, unde se afla in prezent Breivik.
‘Acest lucru, si faptul ca in practica exista un numar extrem de limitat de detinuti in aceste unitati de maxima siguranta, fac ca acest regim sa prezinte un risc crescut de tratament inuman’, a adaugat el.
Raportul recomanda o crestere a contactelor intre gardieni si detinuti pentru ‘a se reduce riscul de suferinta legat de izolare, precum si analizarea posibilitatii privind adoptarea de masuri de siguranta mai putin invazive, precum utilizarea catuselor’.
Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, intr-un atac cu bomba in apropierea sediului guvernului norvegian, dupa care s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfasurau cursurile scolii de vara a tinerilor laburisti norvegieni, omorand alte 69 de persoane.
http://stirileprotv.ro/stiri/international/avocatul-poporului-din-norvegia-este-ingrijorat-ca-breivik-extremistul-care-a-ucis-77-de-oameni-este-tinut-prea-mult-izolat.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.