Care este atuul Norvegiei in fata crizei

0
496

Economia Norvegiei a crescut cu 1,4% in ultimul trimestru al anului trecut si este asteptata sa scada cu numai 1,2% anul acesta, in conditiile in care Europa se scufunda in cea mai adanca recesiune de la al Doilea Razboi Mondial incoace.

Coroana norvegiana s-a apreciat cu 11% fata de euro de la inceputul anului, in timp ce coroana suedeza a ramas aproape nemodificat fata de moneda unica in aceeasi perioada. Dar in spatele stabilitatii coroanei norvegiene se afla un pilon care lipsesc tuturor marilor state europene, si anume o rezerva masiva de bani.

Fondul norvegian de pensii, format din doua entitati, dintre care una este cea in care sunt stranse veniturile obtinute de industria petroliera si a gazelor, este evaluat la 2.275 de miliarde de coroane norvegiene (325 mld. dolari Portofoliul de investitii al fondului de pensii al Norvegiei, unul dintre cele mai investitori din lume, a pierdut 71,5 miliarde de euro din valoare anul trecut, stergand aproape un deceniu de crestere, confom estimarilor bancii centrale.

Scaderea de 23,3% a valorii fondului este cel mai slab rezultat de la crearea sa, la inceputul anilor ’90

„Criza de pe pietele financiare a avut un impact important asupra fondului", a declarat Svein Gjedrem, guvernatorul bancii centrale a Norvegiei.
Fondul, ale carui resurse provin aproape in intregime din veniturile industriei petroliere, a fost creat pentru a finanta sistemul de asigurari sociale in momentul in care resursele petroliere se vor fi terminat.
In ciuda pierderilor suferite din cauza portofoliului de investitii, valoarea totala a fondului a crescut anul trecut cu 256 de miliarde de coroane, pana la 2.275 de miliarde de coroane, datorita preturilor record atinse de petrol.
Actiunile constituie aproximativ 50% din totalul investitiilor.
Fondul detinea participatii in cadrul a circa 7.900 de companii. La sfarsitul anului trecut fondul detinea echivalentul al 0,77% din capitalizarea totala a burselor mondiale si 1,33% din cea a pietelor de capital europene.
 
Bani pentru Est
Prin intermediul mecanismului financiar SEE Norvegia, alaturi de Islanda si Lichtenstein, pune la dispozitia tarilor din Europa de Est fonduri pentru a reduce decalajele fata de restul tarilor membre ale Uniunii Europene.
Norvegia contribuie in proportie de 97% la cele 1,3 miliarde de euro puse la dispozitie prin granturile SEE si prin programul norvegian de cooperare in perioada 2004-2009.
Romania primeste prin intermediul mecanismului financiar SEE 50,5 mil. euro, iar prin programul norvegian de cooperare inca 48 mil. euro pentru proiecte privind mediul, dezvoltarea resurselor umane sanatate si cultura…. ZF

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.