Cateva orase din Norvegia au investit banii comunitatilor in titluri americane si i-au pierdut pe toti.

0
540

Cateva orase din Norvegia au investit banii comunitatilor in titluri americane si i-au pierdut pe toti. Dupa ce au investit in instrumente financiare legate de piata ipotecara americana, autoritatile dintr-un oras norvegian nu mai au bani pentru finantarea serviciilor publice. Narvik – un oras norvegian de numai 18.000 de locuitori, aflat la 250 de kilometri sub Cercul Polar – este una dintre cele mai surprinzatoare victime ale crizei subprime, scrie The Guardian.

Narvik si alte cateva comunitati norvegiene au pierdut zeci de milioane de dolari investiti in instrumente financiare complexe legate de piata imobiliara americana. Asta inseamna ca Narvik, unul dintre principalele teatre de lupta din cel de-al doilea razboi mondial, are de infruntat o perioada extrem de dificila in incercarea de a-si finanta cheltuielile publice. "Se vor efectua reduceri importante in cazul bugetelor alocate pentru sistemul de sanatate, pentru educatie si pentru activitatile sportive", spune Torgeir Traeldal, consilier local din partea partidului de opozitie. "Oamenii nu inteleg ca turbulentele de pe piata internationala au un asemenea impact. Si au toate motivele sa fie furiosi", a adaugat el. La baza actualei crize sta decizia autoritatilor locale de a investi peste 45 de milioane de dolari din fondurile publice in instrumente financiare emise de banca americana Citigroup.

Aceste produse au fost achizitionate prin intermediul unei firme norvegiene de brokeraj, iar oficialii orasului spun ca nu au fost informati in legatura cu riscurile pe care instrumentele financiare le implicau. Multi dintre consilierii locali considerau chiar ca banii vor fi investiti intr-o serie de companii locale. Insa, in momentul in care criza subprime a lovit vara trecuta, orasul a pierdut in jur de 35 de milioane de dolari, care se adauga altor datorii pe care comunitatea le avea.

Orasul si-ar putea primi inapoi o parte din banii pe care i-a pierdut, dar intr-un final datoriile totale pe care acestea le va acumula s-ar putea ridica la aproape 40 de milioane de dolari, adica o cincime din bugetul sau anual. Spre deosebire de situatia Norhern Rock in Marea Britanie, guvernul norvegian a declarat ca nu va sprijini autoritatile din Narvik si nici celelalte orase norvegiene afectate de criza, argumentand ca autoritatile centrale nu raspund pentru deciziile gresite de gestionare a banilor, intreprinse la nivel local.

Asadar oamenii din Narvik va trebui sa gaseasca alte metode de a-si acoperi pagubele provocate de criza financiara. "Luam in calcul posibilitatea reducerii cheltuielilor publice cu 10% pe an pentru o perioada de patru ani", recunoaste Traeda. Iar in cautarea unei solutii, toate investitiile publice – precum construirea unor scoli noi – au fost intrerupte. Multi dintre locuitorii din Narvik se tem acum pentru viitorul lor. Edvart Solvang, un profesor de 44 de ani, care lucreaza in Elvegaard, o comunitate restransa aflata la 35 de kilometri de centrul Narvikului, se teme ca scolile mici precum cea in care lucreaza vor fi chiar inchise pentru ca acelea mai mari, aflate in orase, sa poata fi sustinute. "Copiii aici ar putea fi nevoiti sa mearga in Narvik pentru a studia, ceea ce inseamna ca in viitor nimeni nu va mai dori sa se mute in aceasta zona", a declarat el. "Astfel localitatea s-ar putea transforma intr-un loc in care nu mai traiesc decat batranii", a adaugat el.

"Va trebui sa platim cu totii pentru aceasta greseala a autoritatilor, ceea ce nu mi se pare deloc corect", spune Turid Rosvoll, o localnica in varsta de 61 de ani, adaugand ca "am doi nepoti si ma tem pentru ceea ce s-ar intampla". Ca majoritatea celor de aici, Rosvoll spune ca nu intelege cum de o asemenea criza a putut afecta o comunitate atat de mica…. ZF

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.