Cersetorii români din Norvegia se reprofileaza. Au început sa vînda droguri. E mai profitabil

0
342

Tiggere har begynt å selge narkotika Oppgir å være tiggere

I Oslo tingrett har det vært rundt ti saker det siste året med rumenske statsborgere som er blitt tatt for oppbevaring og salg av narkotiske legemidler som Rivotril, Xanax og Diazepam.

– Jeg vet det er galt å selge narkotika, men jeg trenger pengene, sier «Elena» til Aftenposten. Kripos melder om rekordbeslag av legemidler fra Øst-Europa i år.

 «Elena» har vært i Norge siden februar. I starten tigget hun, solgte alle gatemagasinene og pantet flasker, men markedet ble stadig trangere.

– De 2–3 siste månedene har jeg begynt å selge Xanax. Jeg kjøper et brett her for 100 kroner og selger for 200, sier hun.
Den rumenske romkvinnen i 50-årene har vært i en rekke andre europeiske land tidligere, og kom til Norge fordi hun hørte det var gode muligheter for å tjene penger.
– Jeg vet at det jeg gjør er galt. Men hva skal jeg gjøre? Jeg er fattig og har flere barn å fø hjemme. Dessuten gjør veldig mange andre det samme, sier «Elena».

– Føler jeg ikke har noe alternativ

Hun selger mest rundt Oslo S og i Brugata i Oslo. Kundegrunnlaget er i stor grad tunge rusmisbrukere, men både hun og 27 år gamle «Dimitru» forteller at også nordmenn uten synlige rusproblemer er blant kjøperne.
– Jeg har nok kunder, og kan tjene omtrent 1500 kroner dagen. Da har bakmennene, de som har smuglet dette inn, fått sitt, og de tjener mer enn meg, sier han.
Han er i utgangspunktet interessert i en vanlig jobb, og har hatt svart arbeid noen dager den siste måneden.
– Men jeg fikk nesten ikke betalt. Jeg vet at jeg kan bli tatt av politiet, og hvis jeg fikk meg en vanlig jobb, ville jeg ha sluttet. Sånn det er nå, trenger jeg pengene, blant annet for å sende noe hjem til Romania. Jeg føler at jeg ikke har noe alternativ, sier «Dimitru».

– Et kjempemarked

At kundegruppen består av andre enn heroinister, bekrefter Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.
– Det er et kjempemarked for benzodiazepiner, og det har vært en eksplosiv utvikling i tilgjengeligheten. Det er en annen aksept for denne type narkotika, siden det er legale stoffer, blant befolkningen. Men for eksempel importert Xanax er noe av det sterkeste du får, og jeg vet at romkvinner som tigger, oppbevarer slikt under tiggerkoppen, sier Knutsen.

Oppgir å være tiggere

I Oslo tingrett har det vært rundt ti saker det siste året med rumenske statsborgere som er blitt tatt for oppbevaring og salg av narkotiske legemidler som Rivotril, Xanax og Diazepam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here