Cresc nemultumirile norvegienilor fata de tiganii din România

0
478

Cresc nemultumirile norvegienilor fata de tiganii din RomâniaIn urma cu câteva saptamâni, ziarul nostru a publicat un articol in care aratam cum grupuri de tigani români au bagat spaima, prin multitudinea de acte antisociale comise, in locuitorii orasului Kristiansand din sudul Norvegiei. Situatiei create i-au fost dedicate spatii ample in presa locala, determinând cetatenii din Kristiansand sa ceara consilierilor locali si reprezentantilor lor din Parlamentul unicameral de la Oslo sa adopte reglementarile necesare pentru a opri valul de infractionalitate creat de tiganii purtatori de pasapoarte românesti.

Ziarele locale – lider in acest sens este cotidianul „Fædrelandsvennen“ – au deschis chiar forumuri de dezbateri pe paginile lor de internet, cerând opiniei publice sa propuna solutii ori sugestii pentru ca situatia in zona sa revina la normal. Opiniile locuitorilor din Kristiansand, exprimate pe acele forumuri, sunt, in general, ponderate, echilibrate. Au existat insa si puncte de vedere radicale, care au sugerat solutii extreme, cum ar fi expulzarea de indata a tuturor tiganilor din România.

Demn de semnalat este si faptul ca majoritatea norvegienilor face, in mod limpede, distinctia intre români si tigani, pe care ii numesc „sigoynere“ sau „tiggere“. De altfel, si jurnalistii norvegieni au folosit, in relatarile lor, cu precadere expresiile „tigani din România“ sau „tigani români“. Parca pentru a spori si mai mult adversitatea bastinasilor fata de conationalii nostri care au speriat Norvegia, zilele trecute, un localnic din Kristiansand a fost „usurat“ de portofel de catre o piranda care vindea flori in piata din centrul orasului.

Per Nygard (foto) a cumparat de la florareasa de ocazie un trandafir, insa, dupa ce a ajuns acasa a constatat ca nu-si mai gaseste portofelul. Paguba nu e mare (400 de coroane norvegiene, adica putin peste 40 de euro), insa publicarea intâmplarii in ziarul local „Fædrelandsvennen“ a avut darul de a mai turna câteva picaturi de gaz pe focul nemultumirii generale pricinuite de tiganii nostri aciuati printre fiordurile Norvegiei…

articol complet si foto la Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.