Cum a ajuns Norvegia sa fie o oaza de stabilitate in plina furtuna economica mondiala

0
498

Toamna trecuta, cand capitalismul parea a fi in pragul colapsului, Kristin Halvorsen, ministrul norvegian al finantelor, un sceptic al pietei libere, a facut mai mult decat sa jubileze.

Cand investitorii din intreaga lume erau cuprinsi de panica, Halvorsen a vazut o oportunitate si a permis fondului suveran de investitii al Norvegiei in valoare de 300 mld. dolari (215 mld. euro) majorarea programului de cumparare de actiuni cu 60 mld. dolari, echivalentul a 23% din PIB-ul Norvegiei, scrie The New York Times.

„Sincronizarea nu a fost atat de rea", a spus Halvorsen, zambind cu satisfactie la revenirea pietei globale, care a inceput din martie.

Criza financiara globala a afectat economiile tuturor tarilor, dar nu si pe a Norvegiei.

Cu o incapatanare neobisnuita gravata adanc in caracterul national, asemenea fiordurilor care marcheaza peisajul masiv al Norvegiei, tara a prosperat in propriul ritm. Cand altii cheltuiau, Norvegia economisea. Cand altii limitau rolul guvernului, Norvegia facea exact invers. In mijlocul cele mai abrupte scaderi a economiei mondiale de la Marea Recesiune incoace, economia Norvegiei a crescut anul trecut cu putin sub 3%. Guvernul se bucura de un excedent bugetar de 11% din PIB si de lipsa oricarei datorii. Comparativ, SUA se asteapta anul acesta la un deficit egal cu 12,9% din PIB si la majorarea datoriilor pana la 11.000 mld. dolari, echivalentul a 65% din economia tarii.

Castiga zeci de miliarde de euro din industria petroliera

Norvegia este o tara relativ mica, cu o populatie de 4,6 milioane de locuitori si cu avantajul de a fi un exportator major de petrol. Anul trecut industria petroliera a Norvegiei a obtinut venituri de 68 mld. dolari (52 mld. euro), cand preturile au atins niveluri record.
Cu toate ca petrolul s-a ieftinit, guvernul nu se alarmeaza, fiindca Norvegia a reusit sa evite capcanele in care au cazut multe tari bogate in resurse energetice. In loc sa-si risipeasca averea, norvegienii au votat o legislatie care prevede ca veniturile obtinute din industria petroliera sa fie transferate in fondul suveran de investitii, bani pe care statul ii foloseste pentru a face investitii in intreaga lume.
Acum fondul suveran al Norvegiei este cel mai mare investitor din lume, in ciuda faptului ca anul trecut portofoliul acestuia a scazut cu 23% din cauza crizei…. Norvegia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.