Cum se pot inspira românii din Constituția Norvegiei

0
512

Actul constituțional a asigurat democratizarea și modernizarea Norvegiei și a rămas ­neschimbat de la obținerea independenței față de Danemarca, apoi față de Suedia.
17th-may
În timp ce România se pre­gă­tește să își schimbe Consti­tuția pentru a treia oară de la căderea comunismului, Nor­vegia serbează 200 de ani de la adoptarea legii sale fundamentale. Constituția românească a fost scrisă pe genunchi, de către juriști care fuseseră educați pe vremea comunismului, iar cel care a inspirat munca ”părinților Constituției” a fost ex-președintele Uniunii Tineretului Comunist, ex-prim-secretarul PCR de la Iași și de la Timișoara, ”marele maginalizat” de la Editura Tehnică, Ion Iliescu. În Norvegia, Constituția a fost rezultatul unei negocieri purtate între aristocrați, pastorii lutherani, intelectualitate și reprezentanții fermierilor.

Acum, românii nu știu ce să facă pentru a adopta mai rapid o nouă lege fundamentală, în timp ce în ­Norvegia Constituția a devenit o parte integrantă a identității naționale, iar ziua în care a fost adoptată legea fundamentală a regatului a devenit Ziua Națională a Norvegiei.
mai mult la : Cum se pot inspira românii din Constituția Norvegiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.