Decizie istorica in Norvegia: banca centrala investeste "petrodolarii" in moneda nationala. Coroana se apreciaza fata de dolar

0
302

refinansiering-lan
Norvegia va converti, pentru prima data in istorie, o parte din veniturile castigate in valuta din vanzarea petrolului in moneda nationala, pentru a acoperi nevoile bugetare, scrie Bloomberg.

ara din nordul Europei va cumpara 250 de milioane de coroane pe zi (38 milioane de dolari), in octombrie, a anuntat banca centrala de la Oslo. Dupa anunt, coroana norvegiana a castigat 0,7% in fata dolarului american.
“Suma cheltuita din banii castigati din petrol s-a dovedit a fi mai mare decat se bugetase intial”, a declarat Kjersti Haugland, analist la DNB ASA.

Achizitionarea de coroane reprezinta o miscare istorica pentru cel mai mare exportator de gaze si de petrol din vestul Europei, care a constituit un fond suveran de 860 de miliarde de dolari castigati din vanzarile de petrol din ultimele doua decenii.
Norvegia obtine venituri din petrol in doua moduri. Pe de o parte, primeste taxe platite in coroane si dividende de la Statoil, la care statul detine 67% din actiuni, iar pe de alta parte primeste valuta direct de la Petoro AS, companie detinuta de stat, care extrage rezervele de petrol offshore.

Decizie istorica in Norvegia: banca centrala investeste …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here