Constănţeanca Maria Andrada Hîncu, în prezent elevă în clasa a IX-a la Liceul Internaţional de Informatică, a avut prilejul de a cunoaşte pentru o perioadă de timp şi sistemul de învăţământ norvegian.
În urmă cu un an, atunci când urma să înceapă clasa a VIII-a, a plecat împreună cu mama sa, medic primar radiolog, în cel mai nordic oraş din Norvegia, spaţiu în care părintele său şi-a desfăşurat activitatea profesională, iar Maria a fost înscrisă la o şcoală internaţională direct în clasa a X-a, după ce a trecut foarte bine de câteva teste la matematică şi la limba engleză.
Adolescenta de la malul Mării Negre ne-a povestit cum a fost pentru ea traiul în cea mai civilizată ţară din lume şi cum s-a adaptat noilor reguli şcolare. De asemenea, ne-a dezvăluit cum a reuşit ea să schimbe, chiar dacă la o scară mică, mentalitatea norvegienilor în ceea ce priveşte românii.
Ora de matematică, la mall
În primul rând, eleva a trebuit să se acomodeze stilului de predare de acolo, opus celui românesc, din punctul său de vedere.
„Materiile sunt total diferite. Se pune preţ foarte mult pe dezvoltarea personală a lor, să poată discuta în faţa clasei, în faţa publicului. Nu pun foarte mult preţ pe matematică, de exemplu, ei când au 14 ani învaţă extragerea radicalului. Ce facem noi la matematică în clasa a VIII-a, ei fac în clasa a XII-a. Norvegienii nu pun accent pe a învăţa ceva. Nu se ascultă, nu se dau teste. Sunt multe activităţi practice, proiecte, discuţii în clasă, discuţii cu profesorul, opinii personale, ţi se cere părerea de ce tu gândeşti altfel decât colegul tău. Ora se duce pe aceste discuţii care te ajută în acelaşi timp să iei ce este mai bun de la diferiţi oameni, să ştii să alegi la un moment dat”, spune Andrada.
http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/diferentele-dintre-scolile-din-romania-si-norvegia-371402
norvegiana, „o limba imposibila, care nu are nici o regula si care se poate învata fluent în trei ani” :)) daca acesta e nivelul intelectual al domnisoarei, ma intreb cum ar face fata intr-o scoala in care se face mai multa carte, asa cum spune ca si-ar dori? si in plus, daca toate lucrurile „imposible” s-ar putea realiza in trei ani, am ajunge departe!