Discursul rostit de ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Daniel Ioniţă, în deschiderea spectacolului pe care maestrul Tudor Gheorghe l-a susţinut la Oslo (5 octombrie 2013, Rommen scene)

0
504

Distinşi oaspeţi,

Doamnelor şi domnilor,

Regretatul poet Marin Sorescu spunea, în 1988, citez: „De fiecare dată când îl ascult – și asta se întâmplă des – Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească – populară și cultă – poate mișca munții. (…) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia ființei sale, este cum să-mi stăpânesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai uşor să-l pup.” Un compliment mai înalt nu stiu a spune!

Astăzi seară vom fi cu toții martorii unei seri de excepţie. Sunt convins că maestrul Tudor Gheorghe va trezi în noi sentimente profunde, de iubire de ţară, de patriotism curat şi pur, de mândrie că suntem români. 

Nu poţi să nu foloseşti cuvinte mari atunci când te afli în preajma unui fenomen cultural. Iar maestrul Tudor Gheorghe este un astfel de fenomen. A fost interzis şi cenzurat pe vremea comuniştilor, este în continuare ocolit de televiziunile comerciale şi cu toate acestea umple sălile de concerte oriunde s-ar duce, în ţară şi în străinătate. Azi suntem bucuroşi să îl avem aici, la Oslo, în turneu – primul de acest fel – pe care maestrul îl face în Scandinavia.

Ambasada României este onorată să fie parte a acestui periplu cultural, care nu ar fi fost posibil fără sprijinul important al Consulatului Onorific al României de la Sølvesborg din Suedia şi al Asociaţiei Copiilor şi Tinerilor Români din Norvegia. Le mulţumesc din inimă, pe această cale, partenerilor noştri.

 Îmi exprim hotărârea că astfel vocea României va fi mai bine şi mai clar auzită în Norvegia şi pe plan cultural.

Discursul rostit de ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Daniel Ioniţă, în deschiderea spectacolului pe care maestrul Tudor Gheorghe l-a susţinut la Oslo (5 octombrie 2013, Rommen scene)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.