Doi ingineri plecaţi din România înainte de 1989, Corina şi Daniel Fânăţean, şi-au deschis un bar în Stavanger.

3
703


Pentru prima oară după 1990, handbaliştii tricolori au fost primiţi de comunitatea românească din ţara

Doi ingineri plecaţi din România înainte de 1989, Corina şi Daniel Fânăţean, şi-au deschis un bar în centrul oraşului norvegian Stavanger.

Daniel Fânăţean a făcut handbal în tinereţe, dar n-a făcut carieră în sport. L-a avut, timp de doi ani, profesor la Academia Tehnică Militară din Bucureşti pe cel mai mare jucător de handbal din lume din toate timpurile, Gheorghe Gruia. Apoi s-a mutat la facultate în Timişoara.
A cântat într-o formaţie, pentru că putea, înainte de 1989, să iasă din ţară. Din 1986 s-a stabilit în Norvegia. A fost impresar în showbiz. Şi încă mai e. De doi ani şi ceva, el şi soţia sa Corina (ajunsă în Ţara Fiordurilor în 1989) au un bar, Crazy Piano, în centrul oraşului Stavanger, urbe situată în sud-vestul Norvegiei. Pe lângă ce puseseră deoparte, au mai împrumutat bani (aproximativ 150.000 euro) şi au renovat clădirea respectivă, care are două etaje. Muzică live, băutură, discotecă, un ecran uriaş unde clienţii se văd dansând.

Patroana si profesoara

"Dever mare, aglomeraţie de nu poţi să arunci un ac, aşadar premise bune pentru afacere sunt trei zile pe săptămână, joi, vineri şi sâmbătă. Sunt cazuri când vindem şi 1.000 beri pe oră", povesteşte Daniel Fânăţean. El se ocupă aproape exclusiv de bar, fiind ajutat în timpul liber de Corina (ambii sunt originari din Baia Mare). Ea predă matematică şi calculatoare la un liceu din Stavanger. Cele două fete ale lor sunt studente în Australia, dar în vacanţe muncesc fără nicio jenă în barul părinţilor.

Ghid fără bani pentru tricolori

Deşi comunitatea românească din Stavanger nu e foarte mare

numeroasă, vreo 50 persoane, oamenii s-au străduit să-i primească frumos pe handbaliştii tricolori când au auzit că vor juca împotriva reprezentativei ţării gazdă chiar în oraşul lor. Corina Fânăţean a fost ghid voluntar pentru tricolori (după ce a cerut aprobarea specială a Federaţiei Române de Handbal), rezolvând
diverse probleme, fiind în primul rând translator. Deşi tricolorilor nu le mai ardea de petrecere după ratarea calificării la Mondialele de anul viitor, ei au fost invitaţi să vadă barul şi la un grătar în mijlocul naturii.

Concursuri de sutiene

Ca să-şi binedispună clienţii, în bar se organizează diverse concursuri, dar şi keoke. "Odată, ne-am gândit să organizăm concursuri de … sutiene. Posesoarea celui mai frumos asemenea obiect a primit gratuit de băut. Ne-am distrat grozav când a venit o norvegiancă şi ne-a spus că nu poartă sutien, dar are bikini. Pe care ni i-a şi arătat. Ne-a întrebat dacă primeşte o bere. Am râs şi i-am dat", rememorează Daniel Fânăţean.

Petrolişti apreciaţi

Cei mai mulţi români din Stavanger lucrează în domeniul petrolier, pe platforma continentală din Stavanger. Ei sunt foarte apreciaţi de norvegieni, întrucât îşi ştiu meseria şi s-au încadrat rapid în societate. Prin intermediul celor de la Crazy Piano se întâlnesc periodic. "Meciul de fotbal România – Olanda l-au văzut aici, în Crazy Piano, în direct, pe ecranul cel mare. La 2-0 eram supăraţi rău, ne consolau norvegienii", îşi aminteşte Daniel.

sursa : Click

3 COMENTARII

  1. Stefan nu asculta pe toti prostii , Stavanger si romani la petrol este o prostie ca si prostia ta , ca cineva se bate de la presedentia comunitatii .
    Fug toti din comunitate ca de rahat PKR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.