Edward Snowden, recompensat cu un premiu în Norvegia …

0
496

Fostul consultant al Agenției de securitate americană (NSA), Edward Snowden, a primit marți un premiu în Norvegia, ceea ce ridică problema delicată a eventualei sale veniri în țara scandinavă, aliat apropiat al SUA, informează AFP.
imageResize
Americanul de 31 de ani a primit Premiul Bjornson pentru libertatea de expresie, ‘pentru munca sa de protecție a vieții private și pentru că a pus într-o lumină critică supravegherea de către state a cetățenilor lor și a altora’, a precizat juriul.
Inculpat pentru spionaj în SUA după ce a dezvăluit amploarea programelor de supraveghere ale NSA, Edward Snowden, în prezent exilat în Rusia, a fost invitat să se deplaseze în Norvegia pentru a-și primi recompensa la 5 septembrie, punând autoritățile norvegiene într-o situație potențial incomodă.

Academia Bjornstjerne Bjornson, după numele scriitorului norvegian câștigător al Premiului Nobel pentru literatură în 1903, a cerut guvernului norvegian să garanteze că Snowden nu va fi extrădat dacă va merge personal să-și ridice premiul în valoare de 100.000 de coroane (11.500 de euro).
Ministerul Justiției a indicat că acest caz ține de Oficiul pentru imigrație, care a precizat la rândul său că nu va lua nicio poziție decât după ce va primi o eventuală cerere din partea celui aflat în cauză.
http://www.agerpres.ro/externe/2015/06/02/edward-snowden-recompensat-cu-un-premiu-in-norvegia-16-35-22

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.