Elevii romani, atrasi din ce in ce mai mult de limbile nordice. Multinationalele vaneaza vorbitori de limba norvegiana

0
549

Dupa araba, chineza si japoneza, iata ca in ultimii ani tinerii sunt atrasi sa invete limbi nordice, de pilda norvegiana. La Departamentul de limbi scandinave, din cadrul Universitatii Babes Bolyai, numarul studentilor a crescut cu o treime.
La Baia Mare exista si singurul liceu unde elevii au in orar norvegiana ca disciplina optionala. Pentru ca este o limba rara, vorbitorii de limba norvegiana sunt vanati in general de companiile multinationale.
Peste 70 de elevi de liceu din Baia Mare invata limba norvegiana. Cursurile sunt optionale.Interes mare pentru limbile nordice, este si la universitati. Alin este student si recent a castigat o bursa si va merge pentru cateva luni la o universitate din Norvegia.

Alin Ungureanu, student: „Mie mi-ar placea sa urmez domeniul filologic sa traduc, poate sa devin profesor de limba norvegiana in Romania.”

La Universitatea din Cluj preda un profesor norvegian, platit de tara lui.

Fartein Oeverland: „Este o experienta frumoasa studentii de aici muncesc mult si sunt politicosi, este o diferenta intre ei si cei din Norvegia.”Cursuri de norvegiana se pot face si pe Skype. O sedinta de o ora si jumatate costa 60 de lei. Mihaela a absolvit acum doi ani Facultatea de limbi straine, specializarea limbi scandinave, iar acum preda norvegiana celor care vor sa plece din tara.
Din pacate, cei care invata se pregatesc sa plece in tarile nordice. Oficial, in tarile nordice sunt aproximativ 150.000 de romani, dar multi sunt stabiliti acolo si fara acte.
http://stirileprotv.ro/stiri/social/elevii-romani-atrasi-din-ce-in-ce-mai-mult-de-limbile-nordice-multinationalele-vaneaza-vorbitori-de-limba-norvegiana.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.