Facem pariu ? MAE habar n'are ! Norvegia va refuza intrarea Romaniei in Schengen din cauza infractionalitatii crescute. Massmedia a pregatit terenul si publicul norvegian…

0
491

Norway does not want Bulgaria and Romania in Schengen –
Standart News

Norway proposes denying Romania and Bulgaria Schengen entry – Focus News

Site-ul rus scria că guvernul norvegian se gândeşte să se opună aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie. Asta după ce locuitorii capitalei Oslo s-ar fi speriat de sutele de imigranţi romi care trăiesc în condiţii precare şi care ar putea răspândi boli.

Informaţiile sunt dezminţie însă de MAE care precizează şi că nu are informaţii despre vreun ONG norvegian care strânge semnături contra prezenţei romilor la Oslo.

"Ca urmare a apariţiei în presa română a unor știri de presă, potrivit cărora Norvegia ar fi anunţat că se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, MAE face următoarele precizări: nici un oficial guvernamental norvegian nu a făcut recent vreo declaraţie publică în sensul articolului menţionat. Din contră, cu prilejul întâlnirilor avute la diverse niveluri cu oficialităţile norvegiene, partea română a fost asigurată de faptul că Norvegia susţine aspiraţiile legitime ale României de aderare la Spaţiul Schengen, având în vedere statutul şi relaţiile speciale pe care Norvegia le are cu UE. Reamintim faptul ca Norvegia nu este membră a UE, însă participă pe deplin la Spaţiul Economic European şi la Acordul Schengen, neavând însă, sub aspect strict tehnic, drept de vot în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne. La nivelul Ambasadei României la Oslo nu există informaţii privind existenţa vreunui ONG norvegian care să strângă semnături pentru o petiţie contra aderării ţării noastre la Schengen", se arată într-un comunicat remis, sâmbătă, de MAE.

"Libertatea de mişcare a cetăţenilor statelor membre UE (una dintre cele 4 libertăţi fundamentale) este garantată prin Tratatele de Aderare la Uniune şi nu are legătură directă cu apartenenţa la Spaţiul Schengen. Astfel, din momentul aderării României la UE, cetăţenii români pot călători liber în Spaţiul Economic European, deci şi în Norvegia, indiferent de apartenenţa ţării noastre la Spaţiul Schengen", se mai arată în acelaşi comunicat.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/presa-norvegia-s-ar-opune-aderarii-romaniei-la-schengen_1240485.html#ixzz2aylMaXdR
Follow us: @realitatea on Twitter

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.