Fondul uriaş de 560 de miliarde de euro al Norvegiei a intrat pe tăcute la BVB

0
504

Yngve Slyngstad este din 2008 CEO-ul Norges Bank Investment Management, entitatea care administrează activele de 560 mld. euro ale fondului suveran norvegian, fiind unul dintre cei mai puternici manageri de fond din lume. El a gestionat anterior portofoliul de acţiuni al fondului, din 1998 până în 2007.

Fondul de investiţii suveran al Norvegiei, cel mai mare fond suveran din lume, cu active de circa 557 mld. euro la finalul lui martie 2013, a realizat anul trecut primele investiţii pe bursa de la Bucureşti, potrivit raportului anual al fondului.

„Investiţiile fondului au crescut la 72 de ţări, la finalul lui 2012, de la 68 de ţări cu un an înainte, după ce acesta a intrat pe pieţe precum Qatar, Kenya şi România“, se arată în raportul anual al fondului.

Primele investiţii realizate de fondul norvegian în România sunt în acţiuni BRD, Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şi OMV Petrom (SNP), la care se adaugă un pachet de 1,14% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform situaţiei portofoliului de la finalul anului trecut. Valoarea totală a inves­tiţiilor fondului pe bursa locală era de circa 2,1 milioane de euro, în condiţiile în care investiţiile totale în acţiuni ale fondului se ridică la circa 350 de miliarde de euro, fiind cel mai mare portofoliu de acţiuni din lume.

„Suma e insignifiantă raportată la portofoliul lor, dar faptul că a spart gheaţa e un semnal pozitiv pentru piaţă“, a comentat un broker.

Fondul uriaş de 560 de miliarde de euro al Norvegiei a intrat pe tăcute la BVB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.