Ghetarul liric din Oslo

1
606

Noul sediu al Operei Nationale din Norvegia va fi deschis In toamna anului 2008
» Suprafata pe care este construita este egala cu cea a patru terenuri de fotbal normale, iar 16 metri din constructie sunt sub apa. » Intr-o tara cu o traditie a artei lirice de doar jumatate de veac, cum este Norvegia, investitia pentru noul sediu al Operei Nationale se ridica la circa 400 de milioane de euro.

» De departe, seamana cu un ghetar; acoperisurile sunt de fapt alei unde te poti plimba, acoperite cu peste 20.000 de piese unice de marmura de Carrara. nu e cea mai mare, dar e una dintre cele mai spectaculoase constructii din lume, adapostind o institutie de divertisment. si inca nu e gata. Abia in toamna anului viitor noua cladire a Operei Nationale din Oslo va fi pusa la dispozitia spectatorilor, vizitatorilor, curiosilor.

Inainte de a fi un spatiu pentru concerte, aceasta noua constructie, ridicata in Bjorvika, un cartier central in Oslo din zona portului, o zona industriala si aflata in prezent in plin proces de prefacere, va fi probabil unul dintre cele mai importante puncte de atractie pentru turisti: a fost gandita sa semene cu un ghetar si chiar seamana, cu o parte scufundata in apa si cu fatada realizata din marmura alba made in Italy; a fost proiectata in asa fel incat doritorii sa se poata plimba pe acoperis, de acolo avand o perspectiva incantatoare asupra orasului; cele doua restaurante din incita Operei, mai ales cel de afara, deschis pe malul apei, vor avea program normal si nu vor fi accesibile doar celor care vor veni la spectacole.

Refacerea zonei Bjorvika este cel mai ambitios proiect arhitectural din istoria Norvegiei, comparabil – sustin anumiti comentatori – doar cu ceea ce a facut, in urma cu circa 350 de ani, regele Christian IV, cand a fondat Christiania (actualul Oslo). Iar noul sediu pentru Opera Nationala concureaza doar cu ridicarea celebrei Catedrale Nidaros, din Trondheim, undeva pe la 1300…

articol complet la Romania LIbera.ro

1 COMENTARIU

  1. Bun articol si am mai aflat si eu ceva ce nu stiam , despre cele doua restaurante ale acestei opere .
    As vrea sa mai adaug ceva referitor la de ce este un mare proect de constructii in acea zona numita Bjørvika .
    Dupa ce opera va fi gata se vor apuca ( deja s-au apucat de fapt ) sa mute traficul de masini urias de acolo ( este centrul orasului ) sa-l mute in subteran ( Construiesc tunele pe sub opera ) .
    Astfel vor avea posibilitatea sa aibe loc la suprafata pentru a mai construi acolo in Bjørvika ; parcuri , magazine si blocuri cu locuinte cu priveliste la mare .
    Prin anul 2012 va fi dat drumul la trafic in subteran in cartierul Bjørvika .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.