Lectie norvegiana de prosperitate economica in plina criza mondiala

0
497

Criza financiara globala a afectat toate economiile lumii. Nu si pe cea a Norvegiei. Tara a reusit sa se descurce in propriul sau fel si, in timp ce altii s-au prabusit, ea s-a salvat. Atunci cand altii au incercat sa limiteze rolul guvernului, Norvegia si-a consolidat statul sau asistential, noteaza intr-un comentariu publicatia americana The New York Times, citata de Agerpres.

Astfel, in mijlocul cele mai puternice recesiuni economice de la Marea Depresie din anii ’30, economia Norvegiei a reusit sa creasca anul trecut cu putin sub trei procente, iar guvernul sa se bucure de un surplus bugetar de 11 procente, fara ca registrul sau contabil sa inregistreze datorii.

Prin comparatie, SUA sunt asteptate sa inregistreze in acest an un deficit fiscal egal cu 12,9 la suta din PIB, iar datoria lor sa ajunga la 11 trilioane de dolari sau 65 la suta din marimea economiei. Norvegia este o tara relativ mica, cu o populatie predominat omogena de 4,6 milioane de locuitori si beneficiind de avantajul de a fi un important exportator de petrol, in conditiile in care veniturile de pe urma acestei resurse s-au ridicat anul trecut la cifra de 68 de miliarde de dolari, dat fiind faptul ca pretul petrolului a inregistrat niveluri record.

Si chiar daca ulterior preturile au scazut brusc, guvernul nu este extrem de ingrijorat deoarece tara a evitat capcana in care cad de obicei tarile bogate in resurse energetice. In loc sa-si iroseasca bogatiile, Norvegia a adoptat o legislatie care asigura ca veniturile obtinute de pe urma vanzarii de petrol ajung direct in fondul sau suveran de investitii, bani cu care statul norvegian face investitii in intreaga lume. Acum, acest fond de investitii a ajuns unul dintre cele mai mari din lume, in pofida faptului ca anul trecut a inregistrat pierderi de 23 la suta, ca urmare a declinului investitiilor….Lectie norvegiana de prosperitate economica in plina criza mondiala

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.