Literatura norvegiana

0
561

De o amploare si o valoare indiscutabile, literatura norvegiana este slab cunoscuta la noi, mai ales cea contemporana. Editura Pandora, cu acordul autorilor, a realizat in ultimii ani o colectie de peste 15 titluri din aceasta literatura, avand ca intermediar variantele in limba engleza ale lucrarilor. Va prezentam mai jos cele mai recente aparitii.

ATLE NAESS – TOMA NECREDINCIOSUL. Romanul vietii pictorului Caravaggio dupa marturii contemporane. Carte ce reproduce (pretinse?) documente de epoca, descoperite recent in arhivele Vaticanului, referitoare la viata si sfarsitul nefericit al marelui artist…..

THORVALD STEEN – DON CARLOS. Pe urmele lui Charles Darwin In Argentina si GIOVANNI. Scrisoarea unui cerSetor rebel. Doua romane tandem despre Don Carlos alias Charles Darwin, aflat la bordul vasului Beagle, ….

FINN CARLING – JURNAL PENTRU SOTUL DISPARUT. Un tulburator roman datorat unuia dintre cei mai distinsi scriitori contemporani norvegieni (m. 2004). Dupa moartea sotului, Felicia, eroina romanului, scrie intermitent un jurnal, ca sa-l tina la curent cu evenimente din familie, trecand in revista intreaga lor casnicie, de patruzeci de ani, trista si ratata. ….

ROY JACOBSEN – OPERATIUNEA DE SALVARE. O carte de dragoste, dar mai ales una de mistere, chiar politista. Autorul e considerat un copil-minune al literaturii din tara sa. O calatorie in sufletul torturat si parasit al unui tanar norvegian insular, puternic implicat in moartea Lisei, …..

KJELL ASKILDSEN – ORELE ASTEPTARII. Autorul a fost comparat cu giganti ai literaturii universale ca Thomas Mann, Proust, Kafka, Hemingway, prin urmare si-a adjudecat aproape toate premiile literare din zona nordica a Europei. ….

Autor: Stelian Turlea

articol complet la ZF.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.