Mesajul adresat de ambasadorul României la Oslo cetățenilor români din Norvegia cu prilejul Zilei Culturii Naționale

0
414

Dragi români din Regatul Norvegiei,

Doamnelor şi domnilor,

Sărbătorirea Zilei de naştere a Poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu şi, odată cu ea, a Zilei Culturii Naţionale îmi oferă un nou şi plăcut prilej de a mă adresa Dumneavoastră, distinşi şi demni reprezentanţi ai României în Regatul Norvegiei.

Bogăţia şi diversitatea culturii românești, patrimoniul nostru de spiritualitate, latinitatea limbii române, autenticitatea şi frumuseţea artei tradiţionale, varietatea, profunzimea şi notorietatea internaţională obţinută de-a lungul veacurilor de creaţiile minţilor luminate ale poporului român, toate reprezintă motive de mândrie naţională.

Prin limbă şi cultură ne definim ca oameni, ne păstrăm rădăcinile, ne asigurăm prezentul şi ne proiectăm viitorul. Vă ofer spre meditaţie şi reflecţie un fragment din poezia Glossă a inegalabilului şi mereu actualul Poet Mihai Eminescu:

Viitorul şi trecutul

Sunt a filei două feţe,

Vede-n capăt începutul

Cine ştie să le-nveţe;

Tot ce-a fost ori o să fie

În prezent le-avem pe toate,

Dar de-a lor zădărnicie

Te întreabă şi socoate.

În anul care a trecut am realizat împreună, sau cu participarea nemijlocită a Dumneavoastră unele proiecte culturale frumoase, menite să prezinte în Regatul Norvegiei o „altă faţă”, mai  adevărată, mai profundă şi mai diversificată a României actuale. În plan muzical aş menţiona aici doar turneul Operei de stat din Braşov, care a susţinut spectacole în patru oraşe norvegiene, precum şi concertul extraordinar al Maestrului Tudor Gheorghe. Am găzduit în „Salonul Spiritualităţii Româneşti” de la Ambasadă o expoziţie de pictură colectivă (“Romanian Talents in Norway”), prin care am dorit să remarcăm şi să acordăm o înaltă apreciere profesionalismului, seriozităţii şi talentului unor români stabiliţi în Norvegia, care prin activitatea lor fac cinste României şi contribuie la dezvoltarea societăţii în care trăiesc. La Universitatea din Trondheim a putut fi vizitată expoziţia „Mari Inventatori Români şi Contribuţia lor la Patrimoniul Universal”.  În cooperare cu Asociaţia Moldovenilor din Norvegia, Organizaţia Copiilor şi Tinerilor Români din Norvegia, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), filiala Norvegia şi Asociaţia Culturală Româno-Norvegiană am marcat printr-o recepţie Ziua Limbii Române la Ambasada României în Regatul Norvegiei, care a fost un bun prilej pentru toţi cei care vorbesc, scriu şi creează în limba română de a se reuni şi a arăta solidaritate în vederea promovării valorilor culturale şi spirituale româneşti. La 9 mai 2013, de Ziua Europei, am organizat cea de-a doua ediţie a evenimentului public intitulat  „Porţi deschise – Inimi deschise”, menit să vă permită Dumneavoastră să interacţionaţi nemijlocit cu personalul Ambasadei României la Oslo şi să vizitaţi spaţiile noastre de lucru.  Exponenţi ai noului val cinematografic românesc, premiaţi la festivalurile internaţionale de prestigiu, au fost, de asemenea, prezenţi în Norvegia prin creaţiilor lor artistice. Aş remarca în acest sens retrospectiva de la Institutul Cinematografic din Oslo a filmelor regizate de Cristian Mungiu şi proiecţia în reţeau publică a filmului „Poziţia Copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Ambasadorul României a continuat să reacţioneze la articolele de presă norvegiene care prezentau România şi românii de aici într-un mod tendenţios sau trunchiat şi a acţionat de o manieră pro-activă pentru întâmpinarea unor situaţii neplăcute.

A continuat colaborarea cu oamenii de litere şi artiştii norvegieni care au promovat în ultimii ani, cu constanţă şi dăruire, cultura română şi au contribuit în mod esenţial la cunoaşterea mai bună a României în ţara de reşedinţă. Aş remarca lansarea cărţii „Rumensk grammatikk”, a domnului profesor emerit Arne Halvorsen, participarea la Oversatte dager (Zilele Traducerilor) cu o serie de poezii ale lui Gellu Naum, traduse şi recitate în limba norvegiană de către Steinar Lone, precum şi organizarea de către artistul plastic Dag Hol a unei recepţii cu tema „Romania”. Acestora şi altora la fel, români şi norvegieni, le mulțumesc pentru modul sincer şi profund în care iubesc România, pentru angajamentul şi dăruirea demonstrate faţă de cultura noastră.

Anul 2014 este unul prin excelenţă aniversar. Vom sărbători 50 de ani de la stabilirea la nivel de ambasadă a relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Norvegiei, precum şi 10 ani de apartenenţă a României la NATO. La acestea se adaugă manifestările organizate de Norvegia pentru celebrarea a 200 de ani de la adoptarea Constituţiei norvegiene şi a 20 de ani de la participarea ţării la Spaţiul Economic European.

În acest context, am demarat recent la Ambasadă un frumos proiect de colaborare cu Asociaţia Culturală Româno-Norvegiană şi cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE de la Bucureşti, de învăţare a limbii române în cadrul “Şcolii de Duminică”. Îi incurajez pe toţi românii stabiliţi în Norvegia să fie preocupaţi de menţinerea vie a limbii române în rândul propriiilor copii şi să utilizeze şi această oportunitate oferită de Ambasadă.

Totodată, de Ziua Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie a.c., vom organiza la Bergen, sub egida “Romania on the Menu”, o amplă suită de evenimente publice, menite să arate o imagine actuală şi diversificată a României. Astfel, pe durata unei întregi zile, se vor desfăşura la Universitatea din Bergen, la Camera de Comerț şi la Casa de Literatură din localitate conferinţe publice, seminarii tematice şi întâlniri de afaceri. Toţi cei interesaţi de România, profesori universitari, specialişti în domeniul literaturii, artei și culturii, oameni de afaceri, jurnalişti, politicieni şi oficiali locali, dar şi publicul larg vor avea prilejul să afle mai multe despre cultura, tradiţiile, frumuseţile naturale, oportunităţile economice şi de turism, posibilităţile de cooperare dintre România şi Norvegia oferite de granturile SEE şi norvegiene, dar şi despre experienţele personale ale unor cetăţeni români stabiliţi în Norvegia. Ne propunem să continuăm această serie de manifestări şi în alte oraşe importante ale Norvegiei şi contăm în acest sens pe sprijinul şi entuziasmul Dumneavoastră.

În încheiere, vă încurajez ca şi în alţi ani să vizitaţi cu regularitate pagina de web a Ambasadei României la Oslo (http://oslo.mae.ro), unde ne străduim să postăm periodic informaţii de actualitate referitoare la acţiunile şi evenimentele politice, economice, culturale sau de diplomaţie publică pe care le susţinem şi care sunt relevante şi pentru Dumneavoastră.

Cu deplină consideraţie,

Daniel Ioniţă

15 ianuarie 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.