Modelul Norvegian

0
610

Maria locuieşte de câţiva ani în Norvegia. Deşi în România a trăit numai la oraş, acum stă la 55 de km de cea mai apropiată aşezare urbană. Face cel mult o oră cu maşina până la serviciu. E distanţa pe care majoritatea locuitorilor din oraşe mari o parcurg în trafic de acasă la serviciu.

Casa de la ţară îi oferă Mariei o cu totul altă lume

“Aici nu prea este trafic.Vecinii mei consideră că, dacă întâneşti 10 – 15 maşini pe drum (în afara orelor de vârf, bineînţeles), traficul e de-a dreptul violent!”, râde Maria.

S-a mutat la ţară pentru că preţurile la case sunt mici. Impozitul pe casă e chiar inexistent. Apoi, are parte de aer curat şi nu o intoxică nimeni cu praf şi fum de ţevi de eşapament.

“Poluarea de aici e de alt fel: vine de la grajdurile fermierilor, dar asta ţine doar câteva zile pe an şi nu tot timpul, ca cealaltă. În plus poluarea de la ferme merită să fie suportată pentru că de acolo poţi cumpăra produse proaspete (lapte, carne, vânat, peşte etc.). Sunt foarte puţine casele de la ţară fără condiţii decente, adică apă curentă, electricitate, internet şi telefon”, ne mai spune românca stabilită în Norvegia.

În plus, vecinii nu-ţi suflă în farfurie peste gard… sau peste balcon. Dar cel mai important lucru e că “se pune o distanţă clară între serviciu şi casă, se creează două lumi separate, casa de la ţară oferindu-ţi o cu totul altă atmosferă faţă de «snobăiala» de la birou”, după cum adaugă Maria. 

”Am visat de mult să părăsim oraşul”… Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.