Muzica norvegiana la Sibiu

0
729

Anul acesta lumea muzicala mondiala sta sub semnul centenarului Edvard Grieg, împlinindu-se 100 de ani de la moartea marelui
compozitor norvegian (1843-1907). Ambasada Regala a Norvegiei a celebrat numele, opera si personalitatea lui Grieg printr-un concert organizat marti, 16 noiembrie, la Sibiu. Pianistul Geir Botnen si tenorul Arild Helleland, doi reputati artisti norvegieni, cunoscuti nu doar în tara Fiordurilor, au prezentat cu deosebit talent câteva bucati muzicale din creatia lui Edvard Grieg: Suita Holberg, Op.40, De la 12 cântece la poeme de A.O.Vinje, op.33, Cântece dupa Ibsen, Marsul Trolilor, Op.54, Zi de nunta la Troldhaugen, Op.65, bucata care la premiera a fost interpretata de patru ori, Cântecele Krag, Op.60. Pianista românca Ilinca Dumitrescu s-a alaturat lui Geir Botnen pentru a interpreta la patru mâini Dansurile norvegiene. Concertul a fost urmat de vernisajul unei expozitii de fotografii realizate de
diplomatul român Anamaria Almasan si de o receptie la care au fost invitati toti spectatorii. Printre acestia s-au numarat si 50 de studenti ai Facultatii de Litere din Cluj Napoca, de la specializarea Limba si Literatura Norvegiana, care au venit însotiti de conf.dr. Sanda Tomescu Baciu, cea care a pus bazele si a dezvoltat ulterior sectia de norvegiana din cadrul UBB Cluj.

Pentru ca seara Grieg a fost organizata de Ambasada Regala a Norvegiei, am profitat de prezenta reprezentantilor norvegieni în România si am stat de vorba cu Terje Aalia, însarcinatul cu afaceri al Ambasadei.

Rep.: Stimate domnule Aalia, va rugam sa ne spuneti care este implicarea Ambasadei în organizarea concertului dedicat lui Edvard Grieg, desfasurat la Sibiu, în Sala Thalia?

Terje Aalia: Schimbul cultural si relatiile de cooperare dintre Norvegia si România s-au îmbunatatit considerabil în ultima perioada. În ceea ce priveste evenimentul de la Sibiu, totul a început cu scrisoarea pe care ne-a adresat-o Klaus Johannis, primarul Sibiului, prin care îl invita pe Excelenta Sa, Ambasadorul Norvegiei, sa organizeze un eveniment cultural în Capitala Culturala Europeana. Leif Arne Ulland, ambasadorul norvegian, a fost încântat de idee, raspunzând cu placere invitatiei. Dupa care Ambasada a luat legatura cu Filarmonica de Stat din Sibiu cu care a colaborat foarte bine în privinta pregatirilor practice legate de concert; iar organizatorii Sibiu Capitala Culturala Europeana au inclus evenimentul în calendarul oficial al Sibiu 2007. Cu alte cuvinte, Ambasada, mai ales prin responsabilul sau de PR, Monica Popa, s-a implicat activ în organizarea evenimentului si în invitarea tuturor artistilor. As mai mentiona si faptul ca aproape tot personalul Ambasadei a fost prezent la concertul de la Sibiu…..
articol complet la : Ziarul de Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.