Nobel pentru un simpatizant al nazismului

0
516

Juriul Academiei Suedeze l-a răsplătit pe Knut Hamsun pentru „monumentala sa operă“. Prozatorul norvegian Knut Hamsun a dus o viaţă grea, fiind mai întâi ucenicul unui cizmar, apoi pietrar, constructor de drumuri, taxator pe tramvai şi învăţător.

Knut Hamsun (1859-1952) s-a născut la Gudbrandsdalen, în Norvegia, şi a crescut într-o sărăcie lucie în Hamarøy, în ţinutul Nordland. A fost al patrulea copil al familiei de ţărani Peder Pedersen şi Tora Olsdatter.

A început să scrie la vârsta de 17 ani. A petrecut câţiva ani în America, călătorind şi lucrând în diverse locuri. Şi-a publicat impresiile, în anul 1889, sub titlul „The Intellectual Life of Modern America”.

A fost pe rând taxator de tramvai în Chicago, muncitor agricol în Texas, chiar şi pastor. Dezamăgit de ceea ce a întâlnit în SUA, Hamsun a decis să se întoarcă în ţara lui, unde avea de gând să-şi urmeze vocaţia de scriitor. În 1898, Hamsun s-a căsătorit cu Bergljot Goepfert, dar mariajul a luat sfârşit în 1906.

Apoi, Hamsun s-a însurat în 1909 cu Marie Andersen, alături de care a rămas până la sfârşitul vieţii. Marie a pus capăt carierei sale de actriţă pentru a se stabili împreună cu soţul ei la Hamarøy, unde şi-au cumpărat o fermă, în ideea că îşi vor câştiga traiul ca şi fermieri, iar scrisul să le aducă un venit în plus… Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.