Norvegia, AJUTOR FINANCIAR pentru Iran

0
540

Norvegia va deschide o linie de credit de un miliard de dolari (887 milioane de euro) pentru Iran, a anunţat miercuri Republica islamică în finalul unei întâlniri între miniştrii afacerilor externe ai celor două ţări la Teheran, arată agerpres.ro. Mohammad Javad Zarif şi Borge Brende au semnat trei acorduri de ‘export de credit’ vizând finanţarea unor ‘proiecte de dezvoltare şi infrastructuri’, a indicat Ministerul Afacerilor Externe iranian îmtr-un comunicat.
Iranul a semnat în iulie 2015 un acord cu marile puteri care a permis ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale împotriva acestei ţări în schimbul unei limitări a programului său nuclear la utilizarea civilă. Photo 02.11.14 09 27 01
Dar după intrarea în vigoare a acordului în ianuarie, Republica islamică şi-a exprimat regretul pentru întârzierile persistente în revenirea sa în sistemul financiar internaţional. Numeroase bănci se arată reticente la ideea de a reveni în ţară şi a negocia cu Iranul din cauza ameninţărilor cu sancţiuni formulate de SUA.
Dacă mai multe ţări europene şi-au exprimat voinţa de a relua relaţiile comerciale cu Iranul, Washingtonul şi-a menţinut unele sancţiuni, legate în special de programul rachetelor balistice iraniene.

‘După ridicarea sancţiunilor, au apărut oportunităţi bune şi Norvegia este dispusă să utilizeze situaţia postacord pentru a extinde cooperarea în diverse domenii’, a declarat Brende, potrivit agenţiei de presă oficiale Irna.
Ministrul norvegian a întâlnit şi alţi înalţi responsabil în cursul vizitei sale, între care secretarul Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale, Ali Shamkhani, înainte de a se duce în Pakistan.
http://www.stiripesurse.ro/norvegia-ajutor-financiar-pentru-iran_1147568.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.