Norvegia alege submarinele germane în detrimentul celor făcute de francezi

0
454
Norvegia şi-a exprimat vineri preferinţa pentru constructorul german TKMS, în defavoarea francezului DCNS pentru furnizarea a patru submarine, aceasta constituind o mini-revanşă pentru grupul german după pierderea unei megacontract cu Australia, relatează AFP, potrivit agerpres.
Obiectivul ţării scandinave este de a cumpăra patru submarine în cadrul unei comenzi comune cu Germania, a anunţat ministrul apărării dna Ine Eriksen Soreide, fără a face publică valoarea estimată a contractului final, a cărui semnare este prevăzută pentru 2019.

„Cooperarea şi achiziţia în comun cu Germania apar ca fiind cea mai bună alegere”, a spus ea la o conferinţă de presă la Oslo.

Compania germană ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) îşi ia astfel revanşa în faţa DCNS, care i-a suflat un megacontract cu Australia. Grupul DCNS, deţinut în proporţie de 62% de statul francez, a câştigat în aprilie o comandă estimată la o valoare totală de 34 miliarde de euro pentru livrarea a 12 submarine de atac marinei australiene.


Ţară membră NATO, Norvegia are în Arctica graniţă comună cu Rusia, considerată drept „din ce în ce mai imprevizibilă” de către autorităţile de la Oslo în contextul crizei ucrainene.
Într-o încercare de a descuraja orice efort de destabilizare, ţara scandinavă este în prezent angajată într-un efort de apărare descris ca fiind „istoric”. Guvernul său a anunţat în luna iunie alocarea a 165 miliarde coroane suedeze (17,5 miliarde euro) suplimentar în ultimii 20 de ani forţelor armate.
Efortul de modernizare în curs de desfăşurare se axează pe trei domenii principale: achiziţionarea de până la 52 de bombardiere de lupta F-35 pentru a înlocui F-16 îmbătrânite, achiziţionarea a cinci avioane de supraveghere maritimă P-8 Poseidon, destinate să detecteze submarine, precum şi reînnoirea flotei de submarine.
http://www.stiripesurse.ro/norvegia-alege-submarinele-germane-in-detrimentul-celor-facute-de-francezi_1177681.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.