NORVEGIA. Cerşetorii şi hoţii de buzunare din România i-au "invadat" pe vikingi

0
434


Rromii veniți la Oslo și alte orașe norvegiene sunt ”sezonieri”. Din cauza frigului scandinav nu pot sta în corturi decât între aprilie și octombrie…

Norvegia, celebră sub titulatura de ”Ţară a fiordurilor”, s-a transformat, în ultimii ani, în ţara fiorilor pe care cetăţenii români de etnie rromă, veniţi la cerşit şi furturi din buzunare, le dau autorităţilor norvegiene şi societăţii în ansamblu.

Din fericire pentru scandinavi, vizitele conaţionalilor noştri sunt sezoniere. Vin cu maşinile la Oslo, Bergen sau alte oraşe din sud, la începutul lui aprilie, când temperaturile cresc, şi pleacă prin octombrie, când iarna pune stăpânire pe Scandinavia, iar dormitul în corturi sau prin parcuri este imposibil. Sunt din judeţele Gorj, Buzău, Bacău şi Vâlcea. Nu se ştie numărul lor exact. Autorităţilor le este imposibil să ţină o evidenţă exactă, din cauza mobilităţii accentuate a acestor grupuri.

Andreas Slettholm, reporter la cotidianul "Aftenposten", scrie frecvent despre conaţionalii noştri. Apreciază că, în fiecare ”sezon”, vin în Norvegia aproximativ 1.000 de persoane. Îşi stabilesc taberele ilegale la capătul magistralelor de metrou, sub podurile din cartierul Toyen (unde dorm în corturi sau înghesuiţi câte şapte în automobilele personale) sau în pădurile din împrejurimea Oslo. Acum un an, proprietarul unui teren de lângă Lacul Sognsvann (la nord de Oslo) a reuşit să evacueze o astfel de tabără doar printr-o hotărâre judecătorească.

25 de euro/zi în cel mai scump oraş din lume

În Oslo, cerşetorii români preferă pieţele aglomerate din centrul oraşului (Karl Johann Gate, pe cea din faţa Teatrului Naţional). În parcul de lângă Parlament (Stortinget), Simona, trecută uşor de vârsta majoratului, gravidă în câteva luni, cerşeşte mila trecătorilor. E din Târgu Jiu şi a venit în Oslo de o săptămână.

Doarme în parc şi nu e mulţumită de câţi bani face: 200 de coroane norvegiene pe zi (aproximativ 25 de euro). ”Norvegienii nu ne dau mulţi bani. Vor să ne facă să plece. ”E foarte scump aici. Abia îmi ajung banii de mâncare”, spune ea. Recent, Oslo a fost declarat cel mai scump oraş din lume. În Norvegia, venitul mediu depăşeşte 4.000 de euro pe lună, iar o călătorie cu tramvaiul în Oslo costă…8 euro (50 de coroane)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.