Norvegia: Curtea Supremă validează extrădarea mollahului Krekar

0
469

Curtea Supremă norvegiană a refuzat miercuri să examineze recursul mollahului Krekar, predicator fundamentalist kurd irakian, validând astfel extrădarea sa în Italia unde el este suspectat într-un caz de „asociație teroristă”, informează AFP.

Refugiat în Norvegia din 1991, mollahul în vârstă de 60 de ani, pe numele real Najumuddin Ahmad Faraj, este suspectat de poliția italiană de a fi condus o rețea jihadistă kurdă, Rawti Shax, bănuită de legături cu organizația Stat Islamic (SI) și care ar fi planificat atentate în Occident.
El pretinde că a avut singura intenție de a forma un partid politic în Kurdistanul irakian.
După două decizii ale justiției norvegiene care autorizează extrădarea sa în Italia, Krekar a sesizat Curtea Supremă, cea mai înaltă instanță judiciară din țara scandinavă, care a refuzat să îi examineze recursul, ceea ce este egal cu validarea procedurii de extrădare.
krekar

Avocatul kurdului irakian, Brynjar Meling, și-a anunțat intenția de a aduce cazul în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
Meling a acuzat în mod repetat Norvegia că utilizează acest caz pentru a scăpa de un personaj incomod, fără a putea să-l trimită înapoi în țara sa.
Krekar a făcut mai mulți ani de închisoare în țara scandinavă pentru amenințări și apeluri la crimă.
Considerat o amenințare la adresa securității naționale și figurând pe listele de persoane teroriste ale ONU și SUA, el este din 2003 vizat de un ordin de expulzare ce nu a fost niciodată executat în lipsă de garanții cu privire la soarta sa în Irak, unde riscă pedeapsa cu moartea.
AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.