Norvegia deţine un întreg arsenal în lupta cu petrolul ieftin

0
536

Petrolul Brent la aproximativ 50 de dolari barilul loveşte dur Norvegia. Dar, din fericire, factorii de decizie politică de la Oslo deţin ceva ce mulți dintre omologii lor internaționali nu au: un adevărat arsenal de instrumente pentru a-i ajuta să iasă dintr-o eventuală recesiune, scrie Bloomberg.
goliat_and_norwegian_flag
În timp ce șomajul a depășit nivelurile observate în timpul crizei financiare globale, 4,5% este o cotă încă scăzută în comparație cu situaţia din ţările învecinate. De fapt, gradul de ocupare al forței de muncă este în continuă creștere.
Cei care și-au pierdut joburile sunt susținuţi de un sistem de bunăstare generos, care le oferă beneficii în plăţi reprezentând peste 62% din venitul brut din ultimii doi ani.

Ei sunt, de asemenea, sprijiniţi de o rată de economisire mare per gospodărie. Acesta înseamnă că, în timp ce Norvegia se confruntă cu preţuri mici ale petrolului, gospodăriile au un marjă de siguranţă, astfel încât să poată facă plățile ipotecare.
Spre deosebire de Federal Reserve, Banca Centrală Europeană sau de Riksbank din ţara vecină Suedia, Norvegia are un drum lung de parcurs cu ratele dobânzilor înainte ca orice politică monetară neconvențională să intre în joc. Ratele sunt în prezent de 1% și chiar cei mai pesimişti analişti nu văd ratele coborând mai jos de 0,75%.
 
 
http://www.capital.ro/norvegia-detine-un-intreg-arsenal-in-lupta-cu-petrolul-ieftin.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.