Norvegia e dată în judecată de copii ai naziştilor

0
528

De la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, mii de norvegieni ai căror taţi au fost soldaţi germani din Norvegia ocupată de nazişti au fost supuşi abuzurilor şi discriminărilor în propria lor ţară.

Cunoscuţi drept "copiii lui Hitler", aceştia au fost concepuţi şi crescuţi în cadrul unui experiment nazist secret al cărui scop era să fie obţinută "rasa pură", adică blonzi cu ochi albaştri, care urmau să populeze cel de-al Treilea Reich.

În ultimii ani, cei născuţi în cadrul acelui experiment au decis să ceară compensaţii autorităţilor norvegiene pentru anii în care au fost discriminaţi şi abuzaţi, într-un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În apartamentul lui minuscul de la periferia oraşului Oslo, Paul Hansen ţine albumul de familie. Un album care conţine numai trei fotografii.

Într-una dintre fotografii este Paul când era bebeluş. A doua poză o înfăţişează pe mama lui, care l-a abandonat. Iar în a treia fotografie apare tatăl său, pe care nu l-a cunoscut niciodată.

Paul Hansen nu şi-a cunoscut niciodată tatăl

Paul a fost rezultatul unei relaţii scurte între o femeie norvegiană şi un soldat german.

Un trecut de familie care i-a făcut viaţa un iad.

“La sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, am fost închis într-un azil pentru persoane cu probleme mentale numai fiindcă tatăl meu fusese un soldat german. Îmi spuneau că sunt un "plod nazist". Dar nu era vina mea că mă născusem aşa. Hitler, războiul…nu erau din vina mea. Eram doar un copil. "

articol complet la BBC.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.