Norvegia extinde serviciul militar obligatoriu in randul femeilor, invocand nevoia de neutralitate din punct de vedere sexual si diversificarea competetentelor

0
524

9120391a-b457-11e3-_553980c
Parlamentul norvegian a adoptat marti amendamentele necesare pentru extinderea serviciului militar in randul femeilor, o masura care pare sa se inscrie impotriva tendintei, dar care vizeaza o imbunatatire a calitatii recrutilor, transmite AFP.
40--600x400
„Nu avem nevoie cu adevarat de recruti suplimentari, ci dorim sa extindem serviciul militar asupra intregii clase de varsta cu scopul de a-i atrage pe cei mai motivati si mai competenti”, a declarat ministrul norvegian al Apararii Ine Eriksen Soereide pentru postul  de televiziune TV2 Nyhetskanalen.
Tendinta in celelalte state europene este mai degraba sa renunte la serviciul militar obligatoriu, in favoarea unei armate profesioniste. Aceasta masura le va permite norvegienelor sa-si efectueze serviciul militar obligatoriu incepand din vara lui 2016.
Serviciul militar este, in teoretie, obligatoriu in Norvegia, insa, in realitate, exista mai multi voluntari decat locurile disponibile in armata.
Anuntat de precedenta coalitie de centru-dreapta, in numele egalitatii intre sexe, proiectul serviciului militar obligatoriu „neutru din punct de vedere sexual” a fost reluat de catre actualul Guvern de dreapta, cu scopul de a feminiza armata si de a-i diversifica competentele.
Proiectul legislativ nu pleaca de la o penurie de recruti. Dintre cei 60.000 de norvegieni care implinesc varsta legala pentru a servi in armata doar 8.000 de tineri – 7.000 de barbati si 1.000 de femei, pe baza de voluntariat – efectueaza serviciul militar anual.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.