Norvegia: Guvernul de stânga şi-a prezentat oficial demisia după pierderea alegerilor

0
420


Premierul laburist norvegian Jens Stoltenberg a prezentat luni demisia guvernului său de centru stânga, care va ceda locul unei coaliţii de dreapta între conservatori şi populişti, relatează AFP.

‘Am prezentat demisia guvernului’, a declarat Stoltenberg, după o scurtă reuniune a miniştrilor cu regele Harald al V-lea.

La putere din 2005, coaliţia de centru-stânga a pierdut alegerile legislative de la 9 septembrie: partidul laburist rămâne prima formaţiune politică a ţării, însă a pierdut majoritatea de care dispunea alături de aliaţii săi, precizează agenţia de presă citată.

În seara scrutinului, Stoltenberg a anunţat că va prezenta formal demisia guvernului său, după prezentarea proiectului de buget pe 2014, luni, 14 octombrie.

De asemenea, conform tradiţiei, premierul în exerciţiu a recomandat regelui să încredinţeze şefei opoziţiei de dreapta, conservatoarea Erna Solberg, sarcina de a forma un nou guvern.

Acesta îi va regrupa pe conservatori şi pe populiştii din Partidul Progresului (FrP), care susţine o politică restrictivă a imigraţiei şi reduceri fiscale masive.

Minoritară în Parlamentul norvegian, viitoarea coaliţie de dreapta a format o alianţă mai mult sau mai puţin informală cu două partide de centru dreapta, creştin-democraţii şi liberalii, pentru a trece legile.

Noul guvern îşi va prelua funcţiile miercuri, potrivit media norvegiene.AGERPRES/(AS – autor: Letiţia Pană, editor: Ionuţ Mareş

Norvegia: Guvernul de stânga şi-a prezentat oficial demisia după

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.