Norvegia lasă moştenire viitoarei generaţii un mare fond de pensii. EXCLUSIV

0
461


Într-un interviu acordat Irinei Moldovan, Excelenţa Sa, Tove Bruvik Westberg (foto medalion, în text), ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, explică felul ingenios în care a reuşit ţara sa să gestioneze resursele minerale

PaginadePolitica.ro: Ştiu că Norvegia a utilizează veniturile din petrol şi gaze după un model mai aparte. Aproape toţi banii sunt investiţi într-un fond de pensii care a devenit acum cel mai mare fond de pensii din lume (are 660 de miliarde de dolari). De ce aţi ales acest model?

Tove Bruvik Westberg: Mai multe motive. În primul rând, când s-au descoperit zăcămintele de petrol, experţii au început să analizeze cum s-ar putea folosi banii cel mai bine, care ar fi strategia cea mai potrivită, pe termen lung. Au ajuns la concluzia că nu ar fi indicat să-i pompeze pe toţi odată pe piaţă, deoarece s-ar putea pierde astfel echilibrul economic. Dacă acea sumă imensă ar intra pe piaţă dintr-o dată, ea ar dispărea cu siguranţă la un moment dat iar economia ar intra în declin. S-a calculat astfel că cel mai bine ar fi să se lase pe piaţă doar maximum 4% din veniturile din resurse.

mai mult la :

INTERNAŢIONAL. Norvegia lasă moştenire viitoarei generaţii un

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.