Norvegia: preţul independenţei de Uniunea Europeană

1
513

Klikk for neste

Ce lecţie oferă acest exemplu norvegian?

Norvegia e o ţară surprinzător de bogată. Este al treilea exportator mondial de petrol, după Arabia Saudită şi Rusia.

Dezvoltarea e puternică, inflaţia scăzută. Potrivit statisticilor, sărăcia în Norvegia practic nu există.

În ultimii 11 ani, împreună cu Islanda şi Lichtenstein, Norvegia a intrat în ceea ce se numeşte Spaţiul Economic European Unic. Şi plăteşte 200 de milioane de euro pe an pentru a avea acces pe piaţa comună europeană.

Ceea ce nu are nimic de-a face cu politici comunitare ca aceea externă sau de securitate dar nici cu politica Uniunii în ce priveşte pescuitul – un domeniu extrem de important pentru Norvegia.

O mare piaţă de peşte din Oslo. O uimitoare ilustrare a ideii că Norvegia nu e o parte a pieţii comunitare, că îşi controlează singură comerţul cu peşte şi… acest comerţ e încă foarte dezvoltat.

Ai putea crede că în domeniu există un front comun împotriva unei aderări la Uniunea Europeană. Dar Christian Ahnes de la federaţia norvegiană a produselor marine spune că părerile sunt împărţite.

O problema ar fi ultima extindere a Uniunii, anul trecut, când au fost primite ţări din centrul şi estul Europei. Ţări pe a căror piaţă acum Norvegia nu mai are acces liber.

"Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre. Aşa că eu consider că integrarea în Uniune ar trebui să devină o chestiune urgentă."

 Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre.
 
Christian Ahnes

"Dar, sigur, pescarii norvegieni care sunt mult mai direct implicaţi în asta sunt foarte sceptici în ce priveşte oportunitatea aderării. Ei invocă incertitudinea asupra cotelor care vor fi impuse de Uniune, deschiderea investiţiilor străine în domeniul pescuitului şi aşa mai departe", spune Christian Ahnes.

Acum poşta norvegiană trece print-o mare restructurare, motivată de cerinţele concurenţiale ale Uniunii Europene. Prin acest fenomen au trecut parţial sau complet câteva alte sectoare industriale majore.

Ca parte a Spaţiului Economic European Unic, Norvegia trebuie să se conformeze anumitor cerinţe comunitare. Mulţi norvegieni se plâng că deşi, pe de-o parte ei trebuie să îndeplinească toate aceste cerinţe, pe de altă parte nu au nici un fel de reprezentare în structurile comunitare.

Acesta e un argument pentru cei care doresc o integrare completă în Uniune. Iens Stoltenberg este liderul principalului partid de opoziţie, laburist, şi considerat entuziast pro european.

Norvegia este al treilea exportator mondial de petrol

"Norvegia e parte a Spaţiului Economic European Unic ceea ce înseamnă că trebuie să aplice toate directivele şi deciziile europene, fără să aibă însă şi vreo influenţă asupra deciziilor", spune Jens Stoltenberg.

Deşi, în afara Uniunii Europene propriu-zise, Norvegia face parte din spaţiul comun Schengen, are graniţe deschise cu celelalte ţări europene şi e de asemenea deja parte la proiectul comunitar de apărare.

Liderul laburist, deşi doreşte aderarea, nu ar vrea ca Norvegia să treacă la moneda euro şi ar opta pentru o protecţie specială care să-i fie acordată ţării în ce priveşte comerţul cu peşte. Preşedinta partidului de Centru, Aslaug Haga nu e convinsă însă că aşa ceva ar fi posibil. Partidul său a fost mult timp împotriva aderării.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei

"Dacă ne uităm la felul cum au fost tratate noile ţări membre din estul Europei, nu cred că există vreo posibilitate de alegere. Mă gândesc de pildă, la Polonia în privinţa căreia nu s-au făcut excepţii la politica agricolă. De ce ar oferi Uniunea posibilitatea Norvegiei de a nu adera la uniunea monetară, de exemplu", se întreabă lidera partidului de Centru.

Chiar dacă lucrurile nu sunt încă prea clare, sondajele de opinie arată o oarecare creştere a sprijinului pentru aderare. Nu îndeajuns însă pentru a încuraja vreun partid important să-şi îndrepte politica spre aderare.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei prin separarea de Suedia. Orchestra şcolii Merlagarter exersează pentru acest spectacol. Iar acum, soarele strălucitor de primăvară face Norvegia să nu simtă vântul rece al izolării.

1 COMENTARIU

  1. ma bucur sa aud un astfel de anunt.cinste parintilor si conducatorilor norvegiei si cetatenilor norvegieni pentru aceasta mare realizare.sincere felicitari poporului norvegian.tot respectul si stima mea pentru un astfel de popor. al dumneavoasta sincer admirator iosif petru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.