Norvegia scapa Europa de dependenta fata de Rusia

0
443

Aragaaz - flacaraNorvegia va majora cantitatea de gaze naturale livrate Uniunii Europene (UE) si ar putea construi o noua conducta de transport pentru a reduce dependenta UE de importurile din Rusia, a declarat luni ministrul de externe norvegian, Jonas Gahr Stoere. ‘Livrarile de gaze naturale din Norvegia catre Europa se vor majora in viitor.

Multumita noilor tehnologii dispunem de cantitati mai mari de gaze naturale provenite de la campurile din Marea Nordului. Acum putem descoperi chiar si unele noi campuri in regiune’. Stoere a precizat ca posibilitatea de a constui o noua conducta depinde de noile zacaminte descoperite de Norvegia in marea Barents. Siguranta livrarilor de gaze naturale a devenit o problema importanta la inceputul acestui an dupa ce monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom a sistat livrarile de gaze catre Ucraina din cauza unei dispute privind preturile pe care trebuia sa le plateasca Kievul.

Cancelarul german Angela Merkel precum si alti lideri din Uniunea Europeana au declarat de repetate ori ca Europa are nevoie de mai mult gaz norvegian si de mai putin gaz din Rusia, principalul furnizor al Germaniei si Uniunii Europene. Moscova a negat acuzatia conform careia s-ar folosi de imensele sale depozite de gaze ca si o arma politica, dar mai multi oficiali europeni si-au exprimat temerile ca UE va fi din ce in ce mai vulnerabila in cazul in care nu isi va diversifica sursele energetice. Norvegia reprezinta al doilea furnizor de gaze naturale al Germaniei, dupa Rusia.

Sursa: Banii Nostri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.