Norvegia suspendă "temporar" expulzarea migranților către Rusia

0
501

Norvegia a anunțat sâmbătă că, la solicitarea Moscovei, suspendă „temporar” expulzările controversate de migranți către Rusia în regiunea sa arctică, scrie AFP. Poliția norvegiană a expulzat cu autocarul, marți, 13 migranți pe teritoriul rus în baza unei recente dispoziții prevăzând că persoanele care au staționat legal în Rusia trebuie trimise rapid înapoi, fără examinarea de fond a cererii lor de azil.
Această practică a atras critici autorităților de la Oslo din partea unui ONG și a Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați (HCR) îngrijorate că persoanele respinse vor fi abandonate fără asistență în temperaturile polare, de partea rusă, sau vor fi expulzate ulterior spre țări cu risc.
Guvernul de dreapta, care include o formațiune populistă antiimigrație, s-a apărat afirmând că Rusia este o țară „sigură”.
„Ministerul rus de Externe a contactat ieri (vineri) autoritățile norvegiene în problema respingerii solicitanților de azil pe la Storskog”, punct de trecere a frontierei dintre Norvegia și Rusia în Marele Nord, a informat diplomația de la Oslo într-un comunicat.
imageResize

„Până la noi ordine, nu vor avea loc noi expulzări pe la Storskog. Autoritățile ruse de frontieră doresc o coordonare suplimentară pentru aceste respingeri”, a adăugat ministerul norvegian fără să ofere alte detalii.
Aflat la Davos (Elveția), ministrul norvegian de externe, Borge Brende, a explicat la postul național de televiziune NRK că rușii au invocat „motive de securitate”, fără alte precizări.
Anul trecut, aproape 5.500 de migranți au făcut un mare ocol — prin Marele Nord — pentru a traversa frontiera dintre Rusia și Norvegia, un drum mai sigur decât peste Marea Mediterană.
Până în prezent, măsurile de respingere i-au avut în vedere numai pe migranții care dispuneau de un permis de ședere sau viză cu intrări multiple în Rusia, potrivit ministerului de la Oslo.
AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.