Norvegia : Țara europeană în care ateii i-au depășit pe credincioși

0
501
 Pentru prima dată în istoria acestei ţări europene, majoritatea celor întrebaţi „credeţi în Dumnezeu” a răspuns negativ, conform rezultatelor unui raport anual.
Raportul realizat în Norvegia a relevat că pentru prima dată în istoria ţării numărul persoanelor care cred în Dumnezeu a fost depăşit de cei care s-au declarat necredincioşi, asta în condiţiile în care printre respondenţi s-au numărat numai câţiva imigranţi de origine musulmană, marea majoritate aparţinând culturii religioase occidentale, după cum a precizat Jan-Paul Brekke de la Ipsos Norway, care a condus studiul.
În cadrul studiului au fost chestionaţi 4.000 de norvegieni, dintre care 39% au spus că nu cred în Dumnezeu, comparativ cu 37% care cred în Dumnezeu. Restul de 23% au răspuns „nu sunt sigur”, conform studiului citat de publicaţia The Independent.
În capitala ţării, Oslo, numai 29% cred în Dumnezeu, se mai arată în concluziile raportului. Când aceeaşi întrebare a fost adresată în cadrul unui studiu similar din 1985, 50% credeau în Dumnezeu şi numai o cincime a spus că nu cred. Însă lucrurile s-au schimbat dramatic faţă de acum doi ani, când numărul credincioşilor şi cel al necredincioşilor era încă egal.


sursa :  www.dcnews.ro
 
sursa în ziarul norvegian de limba engleza The Local :

Atheists equal believers in Norway for first time – The Local

In this year’s survey by Ipsos MMI, 38 percent of those asked about their faith said they were atheists, the exact same share of the sample who said that they were believers. Only 24 percent said they were uncertain.
“It reflects the secularization that has taken place over time, and that is already apparent in lower baptism numbers,” Silje Kvamme Bjorndal, a research fellow at the Norwegian School of Theology, told the Vårt Land newspaper.
The poll, which was first carried out in 1985 has recorded a steady decline in belief over the last decade…

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.