Norvegia: Țara mea şi-a schimbat ADN-ul

0
384

Pe măsură ce se obişnuiau cu prosperitatea fără precedent adusă de veniturile petroliere, norvegienii au schimbat solidaritatea şi egalitatea pe liberalism şi închidere în sine, regretă un scriitor celebru. Scrutinul legislativ din 9 septembrie ar trebui să reflecte această schimbare.

Pentru mine, forma moleculei de ADN este de o frumuseţe uimitoare. Imaginea celor două spirale care se înfăşoară una în jurul celeilalte, legăturile formate de perechile de baze, este aidoma descoperirii secretului vieţii. ADN-ul înseamnă genotipul nostru, genele noastre, şi aş vrea să abordez politica prin prisma acestei asocieri de idei.

Deşi este un fel de simplificare politică, mulţi dintre compatrioţii mei consideră că există o legătură de cauzalitate între evoluţia aproape incredibilă a ţării noastre către o mai mare prosperitate şi o mai bună calitate de viaţă în deceniile de după 1945, şi Partidul Muncitoresc norvegian [Det Norske Arbeiderparti – iniţial prescurtat DnA, astăzi AP]. Pentru multe generaţii de după război, ecuaţia DnA= DNA [ADN în norvegiană] nu părea deci deplasată. În cartea sa, Contre Le Vide Moral – Restaurons La Social-Démocratie [Împotriva vidului moral: Restaurarea Democraţiei Sociale, nu a fost tradusă în limba română), istoricul Tony Judt afirmă că niciodată nu s-au văzut progrese mai flagrante decât cele care au caracterizat perioada consensuală a democraţiei sociale.

mai mult :

Norvegia: Țara mea şi-a schimbat ADN-ul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.