AcasăArticoleNorvegia: Un miracol printre fiorduri

Norvegia: Un miracol printre fiorduri

-

O posibila destinatie pentru muncitorii romani
conomia norvegiana reprezinta din multe puncte de vedere o exceptie. Rata somajului este foarte scazuta, iar inflatia se afla si ea la cote reduse. Sistemul asigurarilor sociale functioneaza snur, iar gradul de poluare – desi tara este puternic industrializata -, ramine la rindul sau scazut.

Norvegia duce insa lipsa de forta de munca, dar asta poate fi o veste buna pentru muncitorii romani, care de la anul pot intra fara restrictii pe aceasta piata.

Aproape trei sferturi din populatia norvegiana locuieste in mediul urban. Orasele au putine cladiri comerciale foarte inalte iar oamenilor le lipseste ritmul de viata alert care se gaseste in orasele industriale din alte tari. Standardul de viata ridicat si bunastarea sociala cvasi-generala au pastrat orasele fara mahalale sau case darapanate.

In ultimii trei ani, Norvegia a cunoscut o evolutie economica foarte buna, datorata indeosebi unor preturi ridicate la petrol si gaze naturale, adica tocmai “pilonii” care sustin economia.

Norvegia ocupa locul trei in topul celor mai mari exportatori de hidrocarburi. Anul trecut, sectorul petrolier a fost responsabil pentru 25 al suta din Produsul Intern Brut al tarii si peste jumatate din valoarea exporturilor.

Investitiile petroliere vor atinge, atat in acest an cat si in urmatorii doi ani, un nivel record, stimulate de preturile ridicate la hidrocarburi, conform estimarilor Asociatiei nationale a industriei petroliere din Norvegia.

E nevoie de forta de munca
In acest conditii, patronii se plang tot mai mult de lipsa personalului. Potrivit estimarilor publicate de NHO, confederatia patronala din Norvegia, pagubele in companii – cauzate de insuficienta fortei de lucru – se ridica la peste 70 miliarde de coroane norvegiene (8,6 miliarde euro).

Numarul locurilor de munca in economia norvegiana a crescut in ultima vreme. Numai anul acesta, au fost create peste 70.000 de joburi, iar pentru la anul se estimeaza aparitia a altor 55.000, conform prevederilor NHO….

articol complet la Hotnews.ro

9 COMENTARII

  1. Stimati norvegieni,nu se mai aude nimic cu posibila opurtinitate de munca in Norvegia?Au fost scrise niste articole inainte sa intram in EU,dar acum nimeni nu mai scrie nimic!! E plictisitoare rau de tot Norvegia?Sau nu le place sa mai vina nimeni sa lucreze la ei? oricum ei nu fac parte din Statele Unite ale Europei!!Daca mai auziti ceva in legatura cu munca mai scrieti si voi,daca nu sinteti si voi satui de romini la fel ca norvegieni.Mii de multumiri anticipate.

  2. Suntem o groaza de romani si mai scoliti si mai putin scoliti care ne dorim sa lucram LEGAL in Norvegia. Cine ne poate ajuta? Chiar suntem paria Europei? Autoritatile Norvegiene se tot plang ca nu au forta de munca, si noi ne plangem ca nu ne vrea nimeni in Norvegia ….. Conditia obligatorie impusa de norvegieni sa cunosti limba lor de la inceput mi se pare putin exagerata. Stim engleza, stim spaniola, vom invata in mod sigur si norvegiana, dar pe parcurs. Ce ziceti?

  3. da vreau si ei sa lucrez in norvegia sunt lucrator comerci al de meserie si incep sa pun si bazele zidariei stiu engleza greaca si o sa ainvat si norvegiana daca enevoie num ai sa fiu intr o tara linistita departe de romi si tigani si sunt si catolic ma poate ajuta vreun norvegian ceva? i want to come in norway good working skills painting on iron consctruction honest loial and faithfull love green energy and nature iff the re is anyone who needs my work hand contact me anytime lais ionut anton tel 0040752677123

  4. pai mai liviule!….crezi ca vine cineva la tine sa-ti dea de munca?-……munca se cauta personal , nu se cere de pomana…dute si tu in norvegia sa-ti inghete spinarea de frig cautand de lucru si apoi vorbeste despre ceea ce ai vorbit mai inainte! ok?
    si de ce ai plecat din irlanda sau anglia?…nu cumva nu-ti place munca? hai PA! ca mam pliktisit….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

0
engine::ShowContactForm()