Ofiţeri din Norvegia, demişi pentru „suspiciune“ de corupţie

0
537

Un viceamiral – acuzat că a acceptat sejururi plătite de firme private, deşi el a restituit cheltuiala de 750 euro

Doar pentru că au acceptat călătorii de agrement organizate de firme private (chiar dacă le-au achitat din buzunarul propriu!) doi militari de rang înalt din Norvegia şi-au pierdut funcţiile. Viceamiralul Jan Rekten, considerat a deţine a doua cea mai importantă poziţie în ierahia militară a Norvegiei, şi căpitanul Arne Gronningsaeter, consilier ministerial, au fost trecuţi în rezervă la 48 de ore după ce s-a aflat că au acceptat o excursie în Spania organizată de concernul german Siemens.

Costurile (750 euro pentru două nopţi de cazare – în cazul viceamiralului) au fost suportate din buzunarul ofiţerilor sau rambursate ulterior. Totuşi, Guvernul norvegian consideră că militarii săi trebuie să fie deasupra oricărei suspiciuni, ba încă a şi întrerupt relaţiile cu Siemens, după ce, săptămâna trecută, impusese o amendă de 1,1 milioane euro firmei germane, pentru că ar fi supraîncărcat preţul unui contract de 7,5 milioane euro din 2005, care viza livrarea de echipamente electronice.

Potrivit Le Figaro, intransingenţa arătată faţă de ofiţeri nu este bine văzută de subordonaţii lor, care se plâng că „se încearcă decapitarea forţelor armate din motive nu tocmai evidente”. Mai mult, momentul este cu totul nepotrivit, pentru că tocmai acum câteva zile bombardierele ruse survolau platformele petroliere norvegiene din Marea Nordului.

Totuşi, Guvernul norvegian vrea să pună capăt cu orice preţ încercărilor firmelor de Apărare de a-i mitui pe ofiţeri, prin bilete de avion, partide de pescuit, mese copioase sau vizite în sex-cluburile din Amsterdam – toate acestea fiind puse pe seama grupului francez Thales, care nu face încă obiectul unor acuzaţii oficiale. sursa : Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.